fbpx

Eljött az idő, … Yamato

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 26.

Nincs mire várnunk, nincs min gondolkodnunk abban az esetben, ha nem azt a megállapítást szeretnénk tenni a gabonák minősítése után, hogy „ezt fújhatjuk!” Igen fújhatjuk! De mikor és mivel, hogy csökkentsük a kockázatot, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatva?

Több lehetőség adódik előttünk, ami a fuzárium elleni termékeket illeti. Vannak azonban megfigyelt és lejegyzett biológiai törvényszerűségek, amelyeket az adott évjárat hatások erősítenek, netán gyengítenek, s néha elmaszkíroznak…, de vannak! Ezek alapja a Fusarium fajok esetében, hogy oligo- esetleg polifágok, alapvetően szapro-, netán nekrotrófok, de semmi esetre sem obligát paraziták.

Mit jelent ez a gazdálkodásban? Döntően azt, hogy nem lehet a területet a Fusarium fajoktól mentesíteni! Azért nem lehet időtállóan, véglegesen „sterilizálni”, mert számos növényen, sok-sok fűféle gyomnövényen is előfordulnak! Sok fenológiai állapotban és sok fejlődési alakban, a fogékony élő növénytől kezdve, a korhadó növénymaradványokig képesek életciklusukat maradéktalanul lefuttatni… Könnyen terjednek a széllel, kondenzvízzel, rovarokkal… tehát szinte mindennel, amire nem tudunk hatni. Azt kell tehát – ismételten – megállapítani, hogy a fenti tények miatt a teljes mentesítés lehetetlen; ellenben nem vagyunk teljesen tehetetlenek! A gazdasági küszöbérték alatt tartható a fuzárium kártétele, ha a gazdálkodás komplex rendszerszemlélettel közelíti meg ezt a fontos problémakört. Ennek bizonyos elemei – jelen gazdasági évben – már nem kivitelezhetőek (pl. forgatásos művelés, elővetemény és fajtaválasztás kérdése…), de egyértelmű ciklikusságot hordoznak, s a későbbiekben érdemes lesz ezekre odafigyelni!

Mit tudunk még tenni most az idei kalászosokért? Valószínűleg a válasz mindenki számára kézenfekvő. Permetezzünk gombaölő szerrel! Alapvetően ez az a beavatkozás, ami ezekben a hetekben tényleg a siker záloga lehet, ha és amennyiben célzottan jó döntést hozunk! Tudnunk kell ugyanis, hogy nem minden gombaölő szer Fusarium ölő és nem minden Fusarium ölő azonos hatásmechanizmusú és hatékonyságú! Ezt – és azt, hogy a Fusariumok mindig és mindenütt jelen vannak – együttesen szem előtt tartva kell az alkalmas készítményt, kombinációt kiválasztani, és a legfogékonyabb időpontban kijuttatva segíteni a kalászosainkat!

 

 

Miből adódhat tehát a Fusarium fajok elleni hatékonyságbeli különbség? Talán abból is, hogy a Fusariumok tömlős gombák, míg a többi igen jelentős gabona-kórokozó (pl. a rozsdák, üszögök…) a bazídiumos gombák közé tartoznak.

Vélelmezhetően a különböző csoportokba tartozó fungicid hatóanyagok eltérő mértékű élettani hatással vannak a kórokozókra. Több kísérleti eredmény dokumentálja, hogy a tiofanát-metil hatóanyag már nagyon kis mennyisége is hatékonyan gyéríti a tömlős gombákat, így a közéjük tartozó Fusarium fajokat is! Sőt! Ez a hatóanyag a toxinok termelését már kisebb koncentrációtartományban is gátolja, mint ahogy gombaölő hatását kifejtené! Azaz, hatására már akkor leáll a sejtpusztító mérgek előállítása és a növényi sejtekbe való kibocsájtása, mikor a gomba még képes az életfolyamatait – igaz már kontrollálatlanul – működtetni. Természetesen a gomba pusztulása is bekövetkezik, de láthatóan nem mindegy a sorrend, ugyanis a DON-toxin mennyiségét mérik… A tiofanát-metil hatóanyaggal ténylegesen és rövid idő alatt csökkenthető a DON-toxintartalom! Mindezek mellé természetesen társul egy szintén felszívódó triazol hatóanyag is, a tetrakonazol, amely pedig a bazídiumos gombák ellen is hatékony. A kör tehát így bezárul, a védelem teljes! A két hatóanyagot tartalmazó, markáns Fusarium gombaölő szer neve pedig… YAMATO.

ÖN PIHEN,
A YAMATO DOLGOZIK!