fbpx

Nehezebb időkben is hosszú távon gondolkodunk

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 30. -Hirdetés

Az idei évben ünnepeli fennállásának 110. évfordulóját a Szabadegyházán található Hungrana Kft., mely nemcsak a régióban meghatározó, de hazánk egyik jelentős, világszínvonalú termékeket előállító nagyvállalata. Az elmúlt évek nehézségei, a folyamatosan változó gazdasági környezet, vagy előre nem várt események, mint a Covid-járvány, a szomszédságunkban zajló háború vagy az elszabaduló energiaárak – ezek önmagukban is komoly kihívások elé állítanák a döntéshozókat, a cégeket, de így egyben még a piacvezető vállalatok számára is jelentős átalakulást, új stratégiát követelnek.

kukorica

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, a Hungrana Kft. éves szinten közel 1,1 millió tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel Szabadegyházán. Az idén 110 éves gyárban naponta 3000 tonna feletti kukoricamennyiségből az élelmiszeripar, a gyógyszer-, vegyipar, a kozmetikai ipar, a papírgyártás és a takarmányipar számára is állítanak elő alapanyagokat. Az osztrák-amerikai tulajdonban lévő cég a nehézségek közepette is törekszik arra, hogy folyamatos fejlesztésekkel, beruházásokkal biztosítsa a hosszú távú jövőjét. Ennek részeként a külföldi tulajdonosok jelenlétében átadásra került egy új gyáregység a közelmúltban, melyben finomszesz, valamint gyógyszerészeti minőségű alkohol gyártását végzik.

Az újonnan üzembe helyezett hagyományos lepárlórészleg jelentős kapacitásnövelést eredményez, napi egy tartálykocsival több alkohol hagyja el a Fejér megyei gyárterületet. Reng Zoltán, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy mind a tulajdonosok, mind a menedzsment elkötelezett a hosszú távú beruházások, fejlesztések tekintetében, melyek következő állomásairól már előrehaladott tárgyalások folynak. A vezető szerint elengedhetetlen, hogy olyan jövőbe mutató és innovatív lépéseket tegyenek, melyek nemcsak a cég számára jelentenek stabil és kiszámítható jövőképet, hanem a munkavállalóik is biztosítottnak érezhetik a munkahelyüket, kiszámíthatóan tervezhetnek előre. Az elszabaduló energiaárak szintén okot adnak olyan beruházásokra, melyek hosszú távon kiszámítható költségeket biztosítanak a kukoricafeldolgozó gyár működéséhez.

átadó
Az újonnan üzembe helyezett hagyományos lepárlórészleg jelentős kapacitásnövelést eredményez

Miből fedezi a Hungrana a gyártását?

„Utoljára ekkora aszály talán 2007ben volt, akkor 4 millió tonna kukoricát takarítottunk be hazánkban, és 2017-ben is rekordalacsony terméshozamot realizáltunk a 4,7 millió tonnás bekerüléssel” – mondja a szakember, aki hozzáteszi, hogy sajnos az idei évet is a negatív rekordok közé sorolhatjuk majd, hiszen jelen becslések szerint– bár a betakarítás még tart, így pontos adatok nem állnak rendelkezésre –a 2022-es kukoricatermést 3 millió tonna körülire prognosztizálja.

„A raktárakban lévő fordulókészlet kapcsán nincsenek pontos adatok, de az biztos, hogy import kukoricára szüksége lesz az országnak” – teszi hozzá a vezető. A Hungrana Kft. már az idei évben is nagy mennyiségben vásárolt a kiváló minőségű ukrán tengeriből. A cég vezetői gyors helyzetfelismerésének köszönhetően mostanra sikerült olyan hatékony piaci kapcsolatot kiépíteni, mely folyamatos és kiszámítható alapanyag-ellátást nyújt a Szabadegyházán működő gyárnak. „Továbbra is megbízható forrásból származó, kizárólag GMO-mentes alapanyagot dolgozunk fel, így az általunk előállított magas minőségi elvárásoknak megfelelő termékek folyamatosan rendelkezésre állnak az élelmiszeripar, gyógyszer- és vegyipar, illetve a takarmányipar számára” – összegzi eredményeiket a vezérigazgató.

www.hungrana.hu