fbpx

A cukor eddig csak szelíden drágult

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 20.

Gyengébb az idei európai cukorrépatermés, de korántsem annyival, mint amit az árak mutatnak. Nyilván a feldolgozás költségei módosultak lényegesen. A termelőkhöz várhatóan kevésbé fog eljutni az áremelkedés, mint a fogyasztókhoz.

cukorrépa

Szeptember 15-én 10 éves csúcsot döntött Londonban a cukor ára. Az októberi szállítmányokat 622 dolláros szinten jegyezték. Az új termésből készülő cukorért azonban már csak 500-550 dollárt fizetnek a kereskedők a tőzsdén. Az árak augusztusban kezdtek felfelé kúszni, de ekkora emelkedésre senki nem számított. New Yorkban például a májusi 10 éves csúcsot követően 22 százalékot szelídültek az árak – mutat rá Olaf Zinke az agrarheute.com oldalán.

Eddig nem volt rossz a felhozatal

Nyár közepéig nagy hatással volt a piacra, hogy a magas üzemanyagárak miatt a brazil cukornád kisebb hányadából készült cukor a bioetanol helyett. Július második felében azonban jött a fordulat, és ismét a cukorgyártás került előtérbe. Augusztusi hírek szerint nagyjából 34 millió tonna cukrot gyárthat Brazília a futó szezonban. Ez a korábbi várakozásokhoz képest 2 millió tonnával kevesebb. A 26-27 millió tonnára szűkülő brazil exportot eddig jól ellensúlyozta India és Thaiföld erőteljesebb kivitele. A folytatásban azonban India exportja 28 százalékkal eshet, Thaiföldről szintén rosszabb eredményekről és a termelési kedv drasztikus romlásáról hallani.

 cukorárak EU
A 2011-es árugrástól is messze vagyunk még (forrás: EU Bizottság)

Elszálló energiaárak

Az azonnali fizikai piacon még nem látni olyan árakat, mint a londoni tőzsdén, most nagyjából 15 százalékkal kerül többe a cukor, mint tavaly, de még mindig csak 450 dollár tonnánként. Ami a betakarítható répatermést illeti, az aszály Németországban 10 százalékkal veti visszaaz előállítható cukor mennyiségét, de a többi nagy termelőnél sem sokkal jobb a helyzet.

A Bizottság legutolsó becslése szerint 15,8 millió tonna cukrot gyárthat a közösség a betakarítás után, ez mindössze 5 százalékos csökkenés lenne tavalyhoz képest, ami nem magyarázza a magas árakat. A gyártás azonban nyilvánvalóan megdrágult az elszabaduló energiaárak miatt. Ha hihetünk a tőzsdének, akkor az elkövetkező hónapokban 500-550 eurós szintre kúszhat fel egy tonna cukor értéke. Az áremelkedést fékezheti a lassuló világgazdasággal együtt szelídülő olajár és a brazil reál gyengélkedése.

Lásd még a témában: Feszes lesz a cukorpiac az idei betakarítás után.