fbpx

Tavaly duplahasznot hozott a vadgazdálkodás, idén a járvány tarolt

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 20.

Virágzó üzletág a vadgazdálkodás és vadásztatás, tavaly már 3,6 milliárd forintnyi tiszta hasznot hozott. Idén a járvány miatt már csak fele annyi külföldi vadász érkezett a gímszarvasidényre, mint tavaly, plusz a tavaszi őzbakvadászat is gyenge volt.

A vadászati év márciustól a következő év februárjáig tart. Az elmúlt vadászati évben a vadgazdálkodás országos pénzügyi mérlege masszívan pozitív volt: az összesített bevétel folyó áron az egy évvel korábbi 27,602 milliárdról 30,889 milliárd forintra ugrott, azaz 11,91 százalékkal nőtt. A külföldi vadászok közvetlen költései nyomán a 2019–2020-as idényben csaknem 7 milliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon– derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatásából. Ennyit korábban még nem hagyott a hazai vadásztársaságoknál a nemzetközi közösség – írta a vilaggazdasag.hu. Az ágazat költségei 25,883 milliárdról 5,2 százalékkal 27,226 milliárd forintra emelkedtek. A szektor egyenlege 3,663 milliárd forint lett, bő 113 százalékkal volt nagyobb az előző idény 1,719 milliárdjánál.

 

szarvas

 

A mostani idény már korántsem ennyire kecsegtető. Évente 25-30 ezer vadász érkezik Magyarországra, de a pandémia a vadászturizmust is padlóra küldte. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők nem jöhettek az április 15-én kezdődő őzbakidény elején. (Ausztria felé nyitottuk meg először a határt a vadászok előtt május 21-én, erről itt írtunk.) A különös jelentőségű szeptemberben gímszarvasra a tavalyi 4133 jogosultság után most 1941-et adtak ki, ez 53 százalékos visszaesés. Vagyis bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, de alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint a bázisévben.