fbpx

Nem az N-szenzor a csúcs, hanem a zöldben zöld technológia

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 21.

Minden mezőgépgyártó az inputtakarékos technológiára fókuszál. Mára az összes neves permetezőgépgyártó nyújtani tudja ezt, amit az idei, franciaországi SIMA standjai is bizonyítani fognak. Már csak a precizitás mélysége a kérdés.

John Deere permetező
A gép valós időben azonosítja a gyomot (forrás: John Deere)

Tendencia a precíziós növényápolás terjedése, amit csak fokoz a növényvédőszer-csökkentés európai elvárása, illetve a háború okozta piaci krízis. A korábbi években már bemutatták a szántóföldi permetezőgép-gyártók az ehhez szükséges technológiát: kamerákat, érzékelőket, fúvókákat és tanuló programokat. Mára ezt a technológiát az összes neves gyártó nyújtani tudja, amit az idei, franciaországi SIMA standjai is bizonyítani fognak november 24 és 28. között. Már csak a precizitás mélysége a kérdés. A helyspecifikus anyagkijuttatástól a pontkezelésig, a színfelismeréstől az alakfelismerésig jutottunk el.

Zöldben a zöldet felismerni

A John Deere a közelmúltban mutatta be See & Spray Ultimate pontpermetezési technológiáját, amely jövő tavasztól a JD 410R, 412R és 612R permetezőgépeken gyárilag lesz telepítve. A célzott permetezési technológia célja, hogy több mint kétharmados megtakarítást eredményezzen a kapás kultúrák gyomok elleni növényvédelmében. A szórókeretre méterenként szerelt kameráktól érkező képet mesterséges intelligencia értelmezi, majd kiadja a parancsot a permetezésre – akár 19-20 km/h-s sebesség mellett is pontosan dolgozik.

Az amerikai Trimble is tovább lépett. A közelmúltban megvásárolta a francia Bilberry céget, amely a gyomfelismerő kamerarendszerek egyik első gyártója volt. Így a Trimble már nemcsak a barna háttérben zöldet felismerő WeedSeeker technológiát tudja kínálni, hanem a Bilberry mesterséges intelligenciával működő zöldet a zöldben technológiáját is, amelyik a gyomfajok széles skáláját tanulta meg felismerni és elkülöníteni a kultúrnövénytől.

Hiperspektrális kamerák

Egy másik francia startup, a Carbon Beehiperspektrális kamerákat használ erre a célra. A cég nemcsak permetezőkre ajánlja a gyomfelismerő programmal kombinált technológiáját, hanem bármilyen a gyomkontrollt szolgáló eszközre, legyen az elektromos vagy mechanikus gép. Kameráit több gépgyártó is használja, így például a Kuhn is.

A francia Berthoud permetezőgyár tulajdonosa, az Exxact Robotics szintén a mesterséges intelligencia bevonásával fejleszti a permetezési technológiát. Termékük, a 3S Spot Spray Sensor a valós idejű képelemzés révén 25 km/h-s sebességig képes éjjel-nappal különbséget tenni a gyom és a föld, illetve a gyom és a kultúrnövény között, és ennek megfelelően permetezni. A mesterséges intelligencia a hírek szerint értelmezni tudja a nitrogén műtrágya hiányára utaló jeleket (N-szenzor), sőt egyes kórokozók, illetve kártevők okozta kárképet is. A gombaölés és rovarirtás technológiája azonban még a betanítás fázisában van.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:
A hatékony mezőgazdasági monitoring négy éllovasa
A drón lát, a program javasol, a mezőgazda dönt