fbpx

Nyugat-Európa nem úgy árazza a karfiolt, mint mi

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 20.

Idén az év nagy részében szűkös volt a karfiol kínálata és magas az ára, a kései fajták betakarítása azonban változtat ezen. A francia és az olasz termés is jónak mondható. A magyar termelők és fogyasztók azonban más árakkal szembesülnek, mint Nyugat-Európa.

karfiol
A kereskedő jár jól (fotó: Horizont Média)

Brutális a magyar kereskedelmi árrés

A német termelésből származó karfiolkínálat mostanra fogyott el az üzletekben, ezért az elmúlt hetekben ismét emelkedett egy kissé a fogyasztói ár, darabonként 1,34 euróról 1,49 euróra (550-612 Ft/db) – számol be a német agrárgazdasági kutatóintézet. A német termelők e pillanatban 0,84 eurót, azaz 345 forintot kapnak egy darab karfiolért.

A magyar árak azonban azt mutatják, hogy csak a kereskedők járnak jól a termékláncban: a termelők kevesebb pénzt kapnak az áruért, a fogyasztók viszont jóval többet hagynak ott a boltokban, mint Németországban. A hazai gazdaságok nagy tételben 200-300 forintos kilós áron kínálják idei termésüket, a magyar vásárlók pedig 800-1000 forintot fizetnek egyetlen darab karfiolért a boltokban.

Hátrányban a hazai

A német hírek azzal kecsegtetik a fogyasztókat, hogy a későbbiekben is bőséges marad a karfiolkínálat az üzletekben, ugyanis a francia termés kifejezetten jó idén, és az olasz kínálat is egyre erősödik. A termelői árak fokozatos csökkenést mutatnak., így az északibb országok üzleteiben újabb és újabb karfiolakcióval találkozhatnak a vásárlók.

A magyar nagybani piaci árak szerint egy hónappal ezelőtt az importból származó, elsőosztályú karfiolt kilónként 550, a hazait 420 forintért árusították, most azonban 460 és 330 forint az ára. Az import termék ára 16 százalékkal csökkent, a magyar karfiolé pedig 28 százalékkal. Egyszóval érződik a kínálati nyomás, de aránytalanul jobban a hazai terméken, amit megalázó összegért vesznek át a termelőktől. Ne csodálkozzunk, ha a magyar fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet mutatnak.