fbpx

Jobb a magyar, mint a marokkói!

Írta: Kristóf Imre - 2022 március 08.

Zamatosabb, vitamindúsabb az Üllésen termelt paprika, mint a messziről hozott import. Több mint egy hét is eltelhet, mire Marokkóból, Spanyolországból a kaliforniai paprika hazánkba ér. A Farkas Kertészet paprikái teljes érettségben szedve, két nap alatt a boltokba érnek. A családi vállalkozás ottjártunkkor szedte le az első terméseket.  

A terv megvalósul

Piros és sárga színű paprikáit szedi Farkasné Szögi Mónika az üvegházukban. Több mint húsz év fehérhúsú tv-paprika termesztése után váltott a Farkas család és kezdett bele idén a kaliforniai paprika előállításába. A Csongrád-Csanád megyei Üllésen egy hektáros üvegházukban a legkorábban, az országban elsőként termelik meg a vitamindús színes paprikákat. 

Kaliforniai paprikák a Farkas Kertészetnél
Kaliforniai paprikák a Farkas Kertészetnél (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

– A kaliforniai paprikáról tudnunk kell, hogy a zöldből érik, és a fajtától függően lesz piros vagy sárga. Az áruházak polcain sokszor három színben, trikolorként találjuk meg: piros, sárga, zöld egy csomagba téve. Mi mindegyiket ebben a 90 és 100%-os érettségi állapotában szedjük le, hogy a pulton is minél finomabb és zamatosabb legyen – mutatja büszkén a frissen szedett paprikákat Farkasné Szögi Mónika, a Farkas Kertészet egyik alapító tagja. A beérett termés, a friss szedés és a gyors áruházi beszállítás adja a Farkas család által termelt paprika előnyeit a külföldivel szemben. A több ezer kilométerre lévő Jordániából, Marokkóból, Spanyolországból behozott paprikák ugyan is nagyon hosszú ideig utaznak, mire Magyarországra érnek és 60-70%-os érettségi fokban szedik le őket.

Farkasné Szögi Mónika a Farkas Kertészet alapító tagja
Farkasné Szögi Mónika a Farkas Kertészet alapító tagja

Fejlesztés és fejlesztés!

A Farkas család a kezdeti egyhajós, hidegfóliás tv-paprika termesztését folyamatosan bővítette a környező földterületek megvásárlásával. Négy éve pályázati segítséggel termálkutat fúrattak, és napelemparkokat építtettek a fűtés és az energia környezetbarát biztosítására. Kettő éve pedig egy korszerű üvegházat építettek, ahol a modern technikai felszereltség segítségével mindent megadnak a növényeik számára, ami szükséges.

Farkas Milán a Farkas Kertészet alapító tagja
Farkas Milán a Farkas Kertészet alapító tagja (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

– Az öntözés, fűtést, szellőztetést és mindent, ami a paprika termesztéséhez szükséges, egy folyamatvezérlő számítógép segítségével hajtjuk végre, – ami természetesen nem azt jelenti, hogy az irodánkban ülünk egész nap – mondja mosolyogvaFarkas Milán a Farkas Kertészet másik alapító tagja, Mónika férje. Az általuk szeptemberben elvetett magokból októberre nőnek meg a kis növények akkorára, hogy az üvegházba kőzetgyapot-paplanba ültethetik őket. Itt a kis palánták tövéhez egy-egy „tüskét” szúrnak, amin keresztül a vizet és a szükséges tápanyagokat megkapják. A növényeket két száron nevelik, és mivel az ősz végi tenyészidőszak végére elérik az 5,5 méteres magasságot, egy sínpályán vezethető, elektromos szedőkocsi segítségével szedik le a termést.

Sárgalapkás védekezés üvegházban
Sárgalapkás védekezés üvegházban (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

Biológiai növényvédelem    

Az egészséges termények és a környezet védelme érdekében a Farkas Kertészetben nem használnak vegyszereket. Kis zacskókban kihelyezve a károsító rovarok ellenségeit, azok elszaporításával, valamint mechanikai eszközökkel, rovarcsapdákkal védik meg a növényeiket. Az üvegházban mindenütt jól láthatóak azok a sárga, ragacsos lapok, amire a károsító rovarok rárepülnek és beleragadnak. Ezeknek a módszereknek a használatával, vegyszerek nélkül termesztik a paprikákat Farkasék. Ez nagyon fontos a számukra, hiszen nincs korlátozás a munkavégzés időtartamában, valamint a fő céljuk, hogy a vásárlók egészséges paprikákat fogyaszthassanak – így teljesül.

Farkas Milán és családja
A Farkas család apraja-nagyja

Bővült, és együtt dolgozik a család

A Farkas Kertészetben a gyerekek a születésüktől kezdve bekapcsolódtak a családi gazdaság mindennapos munkájába, ennek köszönhetően van segítség a fejlesztésekhez, és a későbbiekben az utánpótlás is biztosított. – Ez már családi vállalkozásként is indult 2000-ben a feleségemmel. Mostanra – hála Istennek – egy egész nagy család lettünk, mert négy gyerkőcünk van, akik segítenek nekünk. Erre alapozva reméljük, hogy az utánpótlás tekintetében is nagyon jók leszünk – tette hozzá Farkas Milán.