fbpx

Növényi olajok: hosszú ideig kínálati piac várható

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 19.

Míg az Európai Unió napraforgótermését az aszály vetette vissza, Ukrajnáét pedig a háború, addig az Egyesült Államokban és Argentínában kiváló eredményt várnak. A napraforgóolaj gyártása enyhén még növekszik is betakarítás után, a többi növényi olajból pedig egyenesen bőséges lesz a kínálat.

napraforgóolaj
A kieső ukrán termelést az orosz némileg ellensúlyozza (forrás: merkandi.hu)

8 százalékkal kevesebb napraforgómag

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) által közzétett információk szerint a 2022/23-as gazdasági évben Oroszország 6,5 százalékkal több napraforgómagot állít elő, mint 2021/22-ben, Ukrajna kínálata viszont mintegy harmadával csökken a háború miatt. Az EU-ban a területbővülés ellenére 9,5 millió tonnás termést prognosztizálnak, ami csaknem 9 százalékos elmaradás az előző évi eredménytől. Ennek oka az aszály.

Ezzel szemben az IGC optimista az észak- és dél-amerikai napraforgómag-kínálatot illetően. A megnövekedett napraforgó-területre való tekintettel az Egyesült Államok 1,3 millió tonnás termést arathat (+45% vs 2021/2022). Argentínában pedig rekordmennyiségű, 4,4 millió tonnás eredményre van kilátás (+8,7% vs 2021/2022). Mindez persze messze nem pótolja az ukrán kiesést.

Az 52,1 millió tonnás globális termelés 7,9 százalékkal marad el az előző évi mennyiségtől. Viszont a kisebb termés nagyobb hányada kerülhet növényolaj-gyárakba, ugyanis 1 százalékkal több napraforgóolajra számítanak az elemzők.

napraforgótermelés

Új rekord készül a növényolajgyártásban

A globális növényolaj-gyártásnak alig tizedét adja a napraforgó, az ellátás szempontjából az olajpálma és a szója a meghatározó. A pálmaolaj a globális növényolaj-termelés több mint 36 százalékát teszi ki. Legnagyobb előállítója Indonézia, őt követi Malajzia, majd messze lemaradva Thaiföld. A második legfontosabb forrás a szója, 28 százalékkal részesedik a megtermelt növényolaj-mennyiségből. Legnagyobb mennyiségben Kína gyártja (javarészt import babból), míg az USA a második helyen áll. A repceolaj 14 százalékát teszi ki a növényi olajoknak, idén komoly növekedés várható a gyártásában a jó termés miatt.

növényolajgyártás

Mivel az összes növényi olaj gyártása növekszik, a 2022/23-as év új rekordot hoz a globális termelésben. A 219,8 millió tonnás teljes kibocsátás mintegy 4 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest, és kényelmesen meghaladja a fogyasztást (213,6 millió tonna). Vagyis kínálati piac és csökkenő árak várhatók.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Szelídülő olajmagpiaci árak.