fbpx

Áprilisban újra indul az iskolagyümölcs és -zöldség program

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 04.

Kertészek, figyelem, lesz belpiaci kereslet is a termékekre! Az intézményfenntartók április közepén teszik közzé a felhívásaikat a 2021/22-es tanév beszállításaira.

 

iskolagyumolcs
Sok almatermelő élt eddig is a program nyújtotta lehetőséggel (forrás: nak.hu)

 

A köznevelési intézmények fenntartói a kiválasztási eljárásra vonatkozó ajánlattételi felhívást április 15-éig teszik közzé, ezekre az ajánlatokat április 30-áig lehet benyújtani. Az intézmények azt az ajánlattevőt részesítik előnyben,

  • akivel már van megállapodásuk,
  • aki ellen a legkevesebb kifogás érkezett eddig,
  • aki hetente több, legfeljebb 4 adag terméket tud szállítani tanulónként,
  • aki a tanulók zöldség-gyümölcs fogyasztását szemléletformálással (pl. kóstoltatással) is támogatja.

Megjegyezzük: utóbbira kiváló egy „nyitott kapuk” rendezvény is, aminek marketing értéke is van a beszállító szempontjából.

 

A támogatott termék:

  • fogyasztásra közvetlenül alkalmas,
  • a Kincstár honlapján közleményben közzétett minőségi és élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfelel,
  • a földi eper, a cseresznye, a sárgarépa és a karalábé szállítása akkor foglalható megállapodásba, ha az fogyasztásra előkészített és az előírt adagban csomagolt áruként kerül szállításra,
  • ha a zöldség- és a gyümölcslé kettő vagy több gyümölcsből vagy zöldségből készül, akkor a legkisebb részarányú gyümölcs vagy zöldség arányának el kell érnie az 5%-ot.
  • gyümölcslé esetében a cukor mennyiségének legalább 10 Brix-fok értékűnek kell lennie.

A termékkel való ellátás időszaka szeptembertől december harmadik vasárnapjáig, majd január második hétfőjétől április utolsó napját követő vasárnapig tart. A megállapodásban szereplő termékeket a tanítási év során legfeljebb két alkalommal, a Kincstár jóváhagyásával lehet módosítani. A z intézményfenntartó a felállított beszállítói rangsorról az ajánlattevőket május 10-éig értesíti, egyben felajánlja a nyertes ajánlattevő részére a megállapodás megkötésének lehetőségét. A nyertes ajánlattevőnek május 13-áig nyilatkoznia kell róla, hogy szerződést köt-e.

További részletek a közlönyben itt. Lásd még a témában: Étkezésire hajtunk, de sokszor léalma lesz belőle.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina