fbpx

Van kettős minőség, sokszor éppen a helyi adottságok miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 31.

Hároméves kutatássorozatot zárt le a Nébih az élelmiszerek kettős minősége ügyében. Kiderült, hogy minden negyedik termék különbözik attól, mint amit másutt forgalmaznak, de ennek lehetnek objektív okai is.

 

joghurt
A joghurt nem olyasmi, amibe ne kerülhetne hazai tej (Forrás: femina.hu)

 

Helyi legyen, de mégis európai

Az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása keretében 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió támogatásával 2018 és 2021. között. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek negyedénél igazolódott, de ennek több, objektív oka is lehet – adta hírül a Nébih. Ugyanis a gyártónak sem könnyű. Elvárjuk tőle, hogy helyi alapanyagot is használjon, és a magyar szabályozásnak megfelelően készítsen a magyar ízlésnek megfelelő terméket, de megtiltjuk, hogy a végeredmény eltérjen attól, mint amit máshol forgalmaz.

 

A vizsgált termékek 12 termékkategóriába voltak sorolhatók.

  1. tej és tejtermékek (joghurt, vaj)
  2. hús és húsipari termékek (felvágottak, tonhal)
  3. gabona- és sütőipari termékek (gabonapelyhek, müzlik, tészták)
  4. édesipari termékek (csoki, rágó, nápolyi, jégkrém)
  5. üdítők (gyümölcslé, szénsavas üdítők)
  6. tartósítóipari termékek (hőkezeléssel tartósított termékek: konzervek, szószok)
  7. élvezeti cikkek (kávé, tea, kakaó)
  8. snackek (chips, keksz)
  9. alkoholos italok (sör, keserű likőr)
  10. gyorsfagyasztott termékek (halrúd, pizza)
  11. zsiradékok (margarin, olajok)
  12. speciális élelmiszerek (szójaital, tápszer)

 

Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6%-nál igazolódott. A kutatás azt is megerősítette, hogy az eltérések oka fakadhat

  • az eltérő nemzeti szabályozásból,
  • a helyi alapanyagok felhasználásából és
  • az eltérő gyártási körülményekből,
  • illetve az eltérő fogyasztói preferenciákból.

 

Reklámértékű különbség

A sajátmárkás termékekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek, márpedig a vizsgált termékek mintegy ötöde sajátmárkás termék volt. Ezt számításba véve is kérdés, hogy mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekt módon tájékoztatni a fogyasztókat. A Nébih az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállítását tervezi a jövőben. Ezzel a receptúrák harmonizálását és a korrekt vásárlói tájékoztatást kívánja támogatni. Az érintett gyártók nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására. Három cég három terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúra-harmonizáció. Ami pedig a tájékoztatást illeti, ezt egy eszes gyártó akár a termékek reklámozására is felhasználhatja: azért más a végeredmény, mert helyi alapanyagok felhasználásával a helyi előírásoknak megfelelően készült a termék.

 

Lásd még a témában: 2022-ben lesz büntethető a kettős minőség, de van kiskapu is.