fbpx

Eddig túl olcsó volt a jégsaláta – vélik a kereskedők

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 24.

A hamburgi székhelyű Gemüsehandel Reymers Ltd. fő árucikke nyáron és télen is a jégsaláta. A zöldségek nagykereskedelmével foglalkozó cég vezetője, Jan Reymers szerint a jégsaláta sokáig túl olcsó volt, köszönhetően az erős kínálatnak. Most azonban érezhető egy termelési megtorpanás.

jégsaláta
Csökken a kínálat (forrás: obi.at)

Az év felében a spanyol import uralja a kínálatot

„Spanyolországban eddig nagyon jók voltak a termelési feltételek, ezért túl sok saláta volt a piacon. A korábbi években az árakkal nagyon elégedettek lehettünk, de most a magas fuvarköltségek megnyirbálják a nyereségünket” – panaszkodik a zöldségkereskedő. Jan Reymers szerint a 2022-es karácsonyi forgalom lassabban indult be, de tovább tartott, mint általában, így összességében a 2021-hez hasonlítható eredményt hozott. A januári kereskedés pedig a megszokott módon, csendesen indult.

A nagykereskedő bátyja farmjának termékeik forgalmazza, de a német szezonon kívül a spanyol áruhoz fordul. November elejétől május közepéig import áruval szolgálja ki a vevőit, ekkor heti 1-2 kamionnyi árut szállít be, majd ezt felváltja a saját termelésű friss zöldség. Spanyolországból brokkolit is importálnak, ennek árszintje stabilan 2 euró/kg alatt van.

A hollandok is importból dolgoznak

A fuvardíjak azonban 15-20 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. A cégvezető szerint a termelés volumene most kisebb, mivel óvatosabbak a gazdálkodók. Ez egy kissé csökkenti az árukínálatot is, ami stabilizálhatja az árakat. Egyedül attól tart, hogy a kereskedelmi láncok továbbra is az olcsó salátával akarják becsalogatni a vásárlóikat. Pozitív azonban, hogy Hollandia részéről nem érzik a konkurenciát: most ők is Spanyolországból szerzik be a termékeiket. Ez azt jelenti, hogy az ő árujukra is rárakódik az árrés és a fuvarköltség.

Ez is érdekelheti a témában: Ez az igazság: jobbára spanyol salátát eszünk.