fbpx

Konferencia és farmlátogatás a talaj szerelmesei számára

Írta: Csomor Zsolt - 2022 november 19.

Három év kihagyása után a Démétér Biosystems Kft. ismét megrendezhette a Talajegészség Konferenciát, és az ahhoz kapcsolódó farmlátogatásokat, ahol Dunántúl három régiójában mutatkoztak be a különféle takarónövénykeverékek.

Ahol lehet, ott alkalmazzák a takarónövényt

Amikor a talajmegújító gazdálkodásról beszélünk, sok szó esik talajművelésről, takarónövényekről és talajéletről. A gazdálkodókat természetesen ezek gyakorlati oldala érdekli leginkább, amire kiváló alkalmat teremtett a Démétér Biosystems Kft. által életre hívott Talajreform rendezvénysorozata.

 ember mikrofon kivetítő molinó
Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystems Kft. ügyvezetője

A csákvári helyszínen Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystems Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, majd a rendezvénynek otthont adó családi gazdaság mutatkozott be. Czvikli Balázs 1991-ben alapította vállalkozásukat, jelenleg 220 hektáron gazdálkodnak, és további 400 hektáron végeznek bérmunkát. 2016 óta próbálkoznak a talajkímélő műveléssel, bár már előtte is csak a kukorica után szántottak – mondta Diriczi Zsombor, aki legfontosabbnak a helyesen kiválasztott vetésforgót és a szervesanyag-visszapótlást tartja. 2017 óta alkalmazzák a strip-till (sávművelés) gyakorlatát, azaz sávokban hagyják fent a szármaradványokat. A sávok között szecskázzák és bedolgozzák a szárakat. Emellett évek óta kísérleteznek a számukra legalkalmasabb zöldtrágya-keverék megtalálásával, és amelyik két fő növény közé lehet, oda mindig vetnek takarónövényt is.

ember mikrofon kivetítő molinó
Czvikli Balázs, csákvári gazdálkodó

Egészséges talaj – egészséges növény

Az egészséges talaj gyökérben és humuszban gazdag, miközben még mindig sokan alkalmazzák a mélyművelést: szántanak, ami csak az agronómiai igényeket veszi figyelembe, a talaj igényét kevésbé. A rosszul gondozott, fedetlen talaj évről évre degradálódik, a termőterület elsivatagosodik. Ezért is fontos a szemléletváltás. Sosem késő lépni, hogy a biológia törvényszerűségeivel összhangban gondolkodó, talajmegújító gazdává váljunk – hívta fel előadásában a figyelmet Schumicky Péter, a Démétér Biosystems Kft. szaktanácsadója, okleveles növényorvos.

 fa bokor erdő növény szántóföld

A degradációs folyamatot takarónövények segítségével megállíthatjuk, a folyamatos talajtakarás számos előnyt biztosít szántóföldnek, legelőnek, gyümölcsösnek és kertnek egyaránt: kontrollálja a szél- és vízeróziót, csökkeni az evaporációt. Szabályozza a talajhőmérsékletet, elnyomja a gyomokat, valamint élőhelyt teremt a talaj felett és a talajban élő életformák számára. Fontos, hogy a terület adottságainak megfelelő talajtakaró keveréket válasszuk, a talaj pH-értékét is figyelembe véve.

A talajmegújításhoz a talajtakaró növények mellett fontos a minimális talajbolygatás és a kultúrnövényi diverzitás is.

Mindenki megtalálhatja a gazdaságához legjobban illeszkedő keveréket

A rendezvénysorozat keretében zajló kísérletek közös koncepciója, hogy a Talajreform csapata és a vállalkozó gazdálkodók a különböző takarónövény-keverékeket sávokban vetették el, és mindegyik keveréket legalább két, eltérően művelt sávba.

emberek növény termőföld
Schumicky Péter okleveles növényorvos bemutatja a kísérleti parcellákat

A Czvikli Balázs családi gazdaságban beállított kísérleteket Schumicky Péter mutatta be a területen, elsőként a Saroltot. A keverékben lévő szegletes lednek, olajlen és négermag hármasa gondoskodik arról, hogy a nyári melegben se kelljen lemondani a biomasszáról és a nitrogénkötésről. A keverék nem hagy nagy mulcsot maga mögött, és gyorsan lebomlik.

A NitroFix nitrogénkötő növényekkel gazdagon telepakolt keverék, ami kiválóan alkalmas arra, hogy szerves nitrogénnel segítsük a tavaszi fő növény indítását.

Az Attila PK komplex keverék pedig augusztus 2-3. hetétől egészen szeptember első hetéig vethető. Változatossága garantálja az őszi biomasszát és a pezsgő talajéletet.

A kísérleti területen a Boróka keverék is bemutatkozott, ami kiváló választás a savanyú talajokra. A csillagfürt a savanyú homoktalajokon is eredményesen köti a nitrogént, nagy zöldtömegű társai pedig gondoskodnak a biomasszáról és a gyomelnyomásról.

A csákvári rendezvény ezzel még nem ért véget, hiszen egy cávművelő gépkapcsolatot is bemutatott a házigazda, amit kötetlen eszmecsere követett: téma akdt is bővan, ha csak a rendezvényre gondolunk is.