fbpx

Az élelmiszerbiztonság globális kérdése Magyarországon

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 13.

„Veszélybe kerülhet a magyarországi élelmiszerbiztonság hosszútávú fenntartása” címmel fogalmazta meg gondolatait a témában Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

Borsos László
Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója (fotó: Corteva)

Az élelmiszerbiztonság fenntartása és fejlesztése világszerte egyre nagyobb prioritást élvez

Nem csak a hivatalos, minősítő szervek, de maga a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége megfelelő legyen. Noha sokan az élelmiszerbiztonságot csupán a minőséggel párosítják, érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatják az élelemiszerellátó rendszerek fenntarthatóságát.

Ahogy melegszik a bolygó klímája, úgy csökken egyre nagyobb területeken a csapadék mennyisége, mely nagyban befolyásolja a mezőgazdaságban termesztett növények hozamát. Európát rég nem látott aszály sújtotta idén.

Magyarországon főleg a keleti országrészben volt drasztikusan érzékelhető a csapadék hiánya, mely hatalmas terméskieséseket jelentett az érintett gazdaságok számára. Ezt a régiót különösen fenyegeti az elsivatagosodás veszélye. Hatalmas problémát jelent továbbá a szélsőséges időjárás, a hatalmas viharok, a hirtelen felgyűlő nagyobb csapadékmennyiség, melyek mind megviselik a kultúrnövényeket. Az egyre növekvő hőmérséklet a rovarkártevők jelenlétét, károkozását erősíti, míg a növényeket támadó betegségek jelentősége a száraz éghajlatnak köszönhetően egyre inkább csökken.

Európai Zöld megállapodás

Az Európai Bizottság által 2019 decemberében benyújtott Európai Zöld megállapodás számos olyan törekvést tartalmaz, mely Európát versenyképes, erőforrás hatékony gazdasággá kívánja átalakítani. A közlemény többek között a műtrágya és növényvédőszerek használatának csökkenését tűzte ki célul, az ökológiai gazdaságok növelése mellett.

Általánosan elmondható, hogy a növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályozások és elvárások az elmúlt években nagyon megszigorodtak. A mezőgazdasági inputokat gyártó és kutató cégeknek hatalmas a felelőssége, hogy olyan minőségű és mennyiségű hatóanyagot fejlesszenek és gyártsanak, melyek a szigorú előírásoknak megfelelnek.

Zöldség-gyümölcs piac, adok-veszek
Az élelmiszerbiztonság napjainkban globális kérdés (fotó: Corteva)

Az idei évben jól látható, hogy felborult a globális kereskedelem stabil működése

A mezőgazdasági termények és nyersanyagok globális és regionális szállítása sokszor ütközik akadályokba, melyek a növényvédőszer gyártást is érintik. Jelenleg az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll. Közép-Európában a gázhiány miatt egyetlen nitrogén műtrágyagyár üzemel. Szeptemberben az elszabaduló földgáz árak miatt a magyarországi termelés is leállt. A műtrágya hiánya hosszú távon hatalmas problémát jelent a takarmánygyártásban, a kultúrnövények hozamában, az állattenyésztésben, ami az élelmiszerárak további robbanásszerű emelkedését eredményezheti a közeljövőben.

Magyarországon már jelenleg is élelmiszerellátási vészhelyzet fenyeget

A keleti országrész abszolút kevesebbet termelt idén és még nem tudjuk mennyi kihívással kell szembenéznie az országnak jövőre. A mezőgazdaság elsődleges kihívása a megfelelő vízellátás megoldása és az öntözőberendezések fejlesztése. Minden eddiginél nagyobb szerepet kell kapnia a kutatás-fejlesztésnek, az újabb genetikák alkalmazásának, a stressztűrő hibridek kutatásának, hiszen az élelmiszerbiztonságot az segíti, ha a hozamot meg tudjuk védeni. Ha hosszú távon gondolunk az élelmiszerbiztonságra, akkor a biológiai készítmények fejlesztése és gyártása kulcsszerepet játszik a fenntartható élelmiszerellátó rendszer kiépítésében.

Burgonya, Corteva banner
A legkorszerűbb, innovatív megoldásokkal kell segíteni a gazdákat (fotó: Corteva)

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, amely a legkorszerűbb vetőmagokat és innovatív növényvédelmi megoldásokat kínálja

A vállalat támogatásával az Economist Impact immáron tizenegyedik alkalommal tette közzé éves Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) jelentést, amely 113 ország élelmezési rendszerének állapotát pontozza. A Corteva fontosnak tartja, hogy évről évre felhívja a figyelmet azokra a területekre, melyek veszélyeztetik az élelmiszer ellátásának biztonságát. A vállalat portfóliója mindemellett évről évre megújul és egyre nagyobb potenciálú termékek kerülnek forgalomba. 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban a Corteva folyamatosan bővíti termékeit a természetes alapú biológiai termékek piacán. Ezt tükrözi azoknak az együttműködéseknek a sora, melyeket a vállalat a világ vezető biológiai készítmények gyártóival írt alá az elmúlt években.

Az idei évben a Symborggal kötött kereskedelmi megállapodás részeként, a vállalat számos európai ország piacára bevezeti a Utrisha™ N és a BlueN™ tápanyag hasznosulást optimalizáló termékeket, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében azáltal, hogy a légkörből származó nitrogént megkötik és ammóniává alakítják. Ez egy olyan fenntartható megoldás, amely a nitrogént a teljes növényi ciklus során hatékonyan és ellenőrzött módon biztosítja.

A Corteva nagy hangsúlyt fektet továbbá a termelők megfelelő tájékoztatására és a párbeszédre a magyar gazdákkal, hogy megértse problémáikat és fejlesztéseivel választ adjon a magyar agrárium kihívásaira, ezzel hozzájárulva az élelmiszerbiztonság fenntartásához, javításához.

A Corteva hisz abban, hogy az összes piaci szereplő, mind a kormányzati- és nem kormányzati szervezetek, a vállalatok, valamint a kutatóintézetek erőfeszítésének egyesítésével a globális élelmiszerbiztonság jelentősen javítható.

Forrás: Corteva/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc

CÍMKÉK