fbpx

Augusztusban éri el a hagyma ára a mélypontot

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 21.

Folytatódik a lengyel piacokon a vöröshagyma áresése, ám ennek augusztusban vége szakadhat. A korábbi árdinamikák legalábbis így alakultak.

hagyma
Jó kínálat alakult ki a hagymákból (fotó: Horizont Média)

A lengyel piacon a hagyma kínálata jelenleg bőséges, mivel megnövekedett az áttelelő hagyma termése. Ez annak ellenére is igaz, hogy az időjárási körülmények egyáltalán nem voltak ideálisak a tenyészidőszak során – írja a FruitVeB.

A kínálat bővülését az árak alakulása is hűen tükrözi, a szezon kezdete óta csökkenő trend figyelhető meg. Jelenleg a zsákos vöröshagyma nagybani piaci ára minőség függvényében 1,4-2 PLN/kg (120-170 Ft/kg) között mozog, de a hónap eleje óta folyamatos a csökkenés, július elején még 2-2,8 PLN/kg ( 170-240 Ft/kg) között alakult.

A dinamikusan csökkenő trend ellenére a vöröshagyma nagybani ára még mindig magasabb, mint az előző, 2022-es év azonos időszakában: a jelenlegi 1,7 PLN/kg-os (145 Ft/kg) átlagárhoz képest tavaly ilyenkor 1,4 PLN/kg (120 Ft/kg) árat regisztráltak. Tavaly augusztusban érte el a nagybani ár a minimumot, onnantól kezdve folyamatosan drágult, és szakértők szerint hasonló áralakulásra kell számítani az idén is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az alapzöldségek drágultak a legnagyobb mértékben.