fbpx

Viharkárt szenvedett? Hétfőtől 80%-os kompenzáció kérhető

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 05.

A kárt az Agrárkamarának igazolnia kell. Egy hetet adtak a kérelem beadására.

viharkár
Megtépázott fóliasátor (forrás: Feldman Zsolt közösségi oldala)

Egy bizonyos viharról van szó

A mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról szóló 8/2022. (II. 28.) AM rendelet értelmében a mezőgazdasági termelő a 2022. január 30. napján bekövetkezett vihar által a termelőeszközében okozott kár részbeni kompenzálása céljából egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe.

A támogatás feltétele, hogy a kérelmező szerepeljen az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben.

Ennyi támogatás kérhető

A támogatás mértéke legfeljebb a termelőeszközben keletkezett, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK) által igazolt kár összegének a 80 százaléka. Ha a NAK által igazolt kár összege nem éri el a 10 ezer forintot, akkor a Kincstár a támogatási kérelmet elutasítja. Az átmeneti támogatás nem haladhatja meg a kérelmező és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad átmeneti támogatási keretet.

Az átmeneti támogatás iránti kérelem kizárólag a Kincstár által erre a célra kialakított
elektronikus űrlapon nyújtható be március 7. és március 11. között az Elektronikus kérelemkezelés → Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások →Válságkezelő Program – Viharkár átmeneti támogatása menüponton keresztül.

Forrás: Államkincstár.
Összeállította: Gönczi Krisztina