fbpx

A betakarítás csak a jelenlegi árakhoz mérten hoz enyhülést

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 13.

A pillanatnyi áraknál 10-12 százalékkal szelídebbek jönnek betakarításkor, de éves összevetésben így is 10-14 százalékos drágulásra van kilátás a szójapiacon – ha jól alakulnak a terméseredmények.

szója
Nem térünk vissza a régi árszintre (forrás: Karintia Kft.)

A rekordnál 10%-kal kevesebb szója

A szeptember közepén elvetett szójabab betakarítása januárban kezdődött el Brazíliában, mostanra az állományok bő 80 százalékát levágták. Rekordtermés született Mato Grosso és Goiás államokban, ezzel szemben a déli államokban csaknem 50 százalékos termeléskiesésről szólnak a hírek. A kései vetésű állományok a márciusi esők hatására még szép termést hozhatnak. Mindent egybevetve az USDA legfrissebb becslése szerint 125 millió tonnás össztermés várható, ami 10 százalékkal lenne kevesebb az előző tenyészidőszak rekordtermésénél, a két évvel ezelőtti szintre esne vissza. Pedig a betakarított terület rekord nagyságú, 40,8 millió hektár lesz, és eddig az átlaghozam sem rossz, bő 3 t/ha. A tavalyi év kiváló eredménye a 3,5 tonnás átlagnak volt köszönhető.

Mindeközben Brazíliában a fővetésű kukorica betakarítása a második félidőbe lépett, ez alapján 24,3 millió tonnára becsülik az eredményt, ami 14 százalékkal gyengébb a korábban becsültnél a virágzás idején érkező aszály miatt. Ezalatt a másodvetésű safrinha szinte már mindenütt a földbe került. A vetés óta az időjárás kedvező a déli régiókban. A vegetációs index (NDVI) alapján a növény fejlettsége hasonlít a rekordot hozó 2018/19-es szezon képére.

A betakarítás kicsit szelídít az árakon

Az Egyesült Államok már az idei betakarítású szójababot árusítja a nemzetközi színtéren. A március 31-ig befutó adatok alapján az eladott mennyiség 11 éves rekordon van,a lekötött tételek 70 százalékban kínai vevőhöz kapcsolódnak. (Lásd: Nincs mivel kiváltani a szóját, Kína óriási importra készül.) Az új termésű szójabab ára (novemberi határidős szerződés) 11 százalékkal alacsonyabb (550 dollár/t), mint az aktuális ár (615 dollár/t), ezért Kína az új termésig már ódzkodik raktárról vásárolni. Hozzátesszük: tavaly novemberben 485 dolláros áron is lehetett amerikai szóját vásárolni

A növényolajpiaci árak szempontjából biztató hír, hogy az USDA 19 millió tonnára becsüli Malajzia olajpálmatermelését, ami 6 százalékkal haladná meg a tavalyi év eredményét. A növekedés a jobb átlaghozamoknak és nem a terület bővülésének köszönhető.