fbpx

Már napi gyakorlat: gépek fújják a virágport a gyümölcsfákra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 18.

Emlékszünk a tavalyi sárgabarack-virágzásra? A hideg, szeles időben úgy ért véget, hogy közben egyszer sem hallottunk méhdongást. Egy izraeli start-up vállalkozás most egy mesterséges beporzási technológiával rukkolt elő. Mézet ugyan nem készít, de legalább gyümölccsel ajándékozza meg a termelőt – akkor is, amikor nem járnak a méhek.

 

gyumolcsfa virag

Begyűjtött virágok (Forrás: Edete Artificial Pollination)

 

Az Edete Precision Technologies for Agriculture technológiai rendszere a virágok begyűjtésével kezdődik, majd folytatódik a pollen leválasztásával a portokból, azaz a tiszta pollen előállításával. A cég saját fejlesztésű eljárása lehetővé teszi, hogy a gyűjtött virágpor egy éven át megőrizze fertilitását. A genetikailag legjobb minőségű pollent használják aztán a fák célzott beporzására: egy gépezet több magasságban optimális pollenadagot fúj a virágzó fákra. A gépi beporzók éjjel-nappal járni tudják az ültetvényeket, akkor is hatékonyak, amikor túl hideg lenne az idő a méhek repüléséhez.

 

mesterseges beporzas

Mesterséges beporzás (Forrás: Edete Artificial Pollination)

 

Az Edete már túl van a hazai terepi munkán, és úgy tapasztalta, hogy az izraeli mandulaültetvényekben ez a mechanikus pollenelőkészítés és beporzás jelentősen megnövelve a hozamokat. A kísérlet Ausztrália egyik legnagyobb mandulatermelőjénél folytatódik augusztusban, amikor a mandulafák virágozni kezdenek. Több tucat hektáron kezdődhet meg a technológia üzemi tesztelése. A vállalat Kaliforniában is tervezi egy működési egység felállítását, amely az állam 7400 mandulatermelőjét szolgálná. A gépek persze pisztáciát, almát, meggyet, körtét, szilvát is beporozhatnak.

 

 

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Japán almaszedő robot: gyors, mint az ember