fbpx

Gombamód szaporodnak a szójafeldolgozók, a Bunge is lépett

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 19.

A szója a világ legfontosabb növényifehérje-forrása, számos formában hasznosítjuk. Legnagyobb feldolgozója az amerikai Bunge. A multinacionális vállalat most az USA-ban fejleszti gyártói kapacitásait.

szójafeldolgozó gyár
14 szójafeldolgozó gyár épül vagy bővül jelenleg az USA-ban (forrás: dtnpf.com)

Még koncentráltabb fehérje

Az amerikai Bunge Ltd. hozzávetőleg 550 millió dollárból építene egy új szójafehérje-koncentrátumot (legalább 65% fehérje) gyártó üzemet amelyik az Indiana államban található szójafeldolgozóval képezne egy egységet. A Bunge szerint a létesítményre azért van szükség, mert növekszik az igény a növényi alapú élelmiszerek, illetve a húskészítmények, állateledelek és takarmányok gyártásában kulcsfontosságú összetevők iránt.

„A világ legnagyobb olajmag-feldolgozójaként a növényi olajok mellett a növényi fehérjék is természetes részét képezik a portfóliónknak. Ez az új létesítmény fontos lépés a hosszú távú stratégiánkban, amellyel megerősítjük pozíciónkat az értékes élelmiszer-összetevők piacán” – mondta Gregory A. Heckman, a Bunge vezérigazgatója.

A Bunge a tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg az üzem építését, és 2025 közepén helyezheti üzembe. Ekkorra kiterjedt integrátori szerződésekkel fog rendelkezni a környékbeli farmokkal a szója beszállítására, mivel a jelenleginél 120 ezer tonnával (cc +40 ezer hektár) többre lesz szüksége az üzem működtetéséhez.

Millió tonnákat elnyelő gyárak

Az USA 115-120 millió tonnás szójatermésének 45-50 százalékát dolgozza fel 16 vállalkozás, ezek legnagyobbika a Bunge. A multinacionális vállalat már 4 évvel ezelőtt több mint 50 millió tonna olajmag feldolgozására volt képes világszerte (ebben a napraforgó, repce stb. is benne van). A gyártási kapacitások nagyjából harmada Észak-Amerikában található. Közben a Bunge konkurensei sem tétlenkednek. Iparági források szerint jelenleg 14 gyárépítés/-bővítés van folyamatban az USA-ban, ami az elkövetkező néhány évben 12,2 millió tonnával növeli a szójafeldolgozó kapacitást az országban.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Jövőre még több szója lesz.