fbpx

Holland város lett Európa legzöldebbje, lengyel a második

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 17.

Az Európa Zöld Városa Díj minden évben reflektorfénybe helyez 13 kiemelkedő európai városi zöldítést megvalósító projektet. Idén egy holland beruházás nyerte a fődíjat, a lengyel nevezés a második helyet szerezte meg, és egy svéd közösségi park lett a harmadik.

holland zöld város projekt
A holland projekt bemutatója (forrás: https://youtu.be/99kjZUL-ZrE)

Az Európa Zöld Városa Díj minden évben reflektorfénybe helyez 13 kiemelkedő európai városi zöldítést megvalósító projektet, amelyek csökkentik a klímaváltozás hatásait, küzdenek a biodiverzitás fenntartásáért, növelik a társadalmi kohéziót és a városi lakók jóllétét. A díj létrehozását a Green Cities Europe programban résztvevő 13 ország faiskoláinak szövetségei kezdeményezték. A résztvevő országok: Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország. A 2022-es Európa Zöld Városa Díj átadása Párizsban zajlott.

Első helyezett – Hollandia

A belga Beringen városa (2020) és a francia Nantes (2021) győzelme után idén a holland Alkmaar városának ítélték oda a díjat. A tengertől mesterségesen elhatárolt, csatornákkal keresztül-kasul szelt Alkmaar egy vonzó, sajtpiacáról híres holland kisváros. Itt a korábban elhanyagolt, burkolattal fedett területeket zöld oázisokká alakították át. Alkmaar azt a célt tűzte ki, hogy hét év alatt 50.000 m² zöld területet hoz létre. Két év alatt a kitűzött cél 50%-át megvalósították: számos apró parkot, városi virágos rétet, újonnan beültetett partszegélyt, és biodiverzitás-barát körforgalmat hoztak létre. Ezek a célzott, könnyen megvalósítható beavatkozások jelentős hatással voltak a város lakóira. Nem csupán az életszínvonal javulását és a biológiai sokféleség növelését eredményezték, hanem a természetes vízkörforgást is helyreállították.

Második helyezett – Lengyelország

A Czyżyny Park projekt egy használaton kívüli buszpályaudvart minősíttetett át, és alakított háromhektáros, játékos, többgenerációs, ökológiai városi parkká Krakkóban. Az angolkertre emlékeztető, fasorokkal és pázsittal beültetett rész mellett megtalálható a vadon növő vegetáció is. Játszóterek, sziklamászó falak, csúzdák, kosárlabda pálya, és más játékok nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget minden generációnak. A projekt Krakkó sűrűn lakott, népszerű kerületében valósult meg.

Harmadik helyezett – Svédország

A Växtrum in Lerum egy közösségi park Göteborg közelében, amely úttörő szerepet tölt be a közösségépítés, önkormányzati tevékenységek és a közös alkotás megvalósításában. A város különböző pontjain elhelyezkedő tíz kis oázis felpezsdíti a társadalmi életet, a helyi gazdaságot és a környezeti nevelést. A programban a helyi vállalkozások is aktívan részt vesznek, ők segítenek a növények elültetésében és a parkok fenntartásában. Az évek során Växtrum helyi kezdeményezésből nemzeti, majd nemzetközi attrakcióvá nőtt.