fbpx

Holland hagyma: az inflációs várakozások ártanak a piacnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 14.

A hollandok sok olyan országba szállítanak hagymát, ahol a népesség fizetőképessége korlátozott, ezért gyakran hűtik egymást a kereskedők, nehogy a hagymaárak is túlszaladjanak a vevők fizetőképességének határán.

hagyma
Tárolni is drága – intenek a hollandok (forrás: Wiscomex)

A kínálati oldal tovább emelné az árat

Hollandia a világ legnagyobb hagymaexportőre. 2020-ban a globális forgalomba kerülő mennyiség egyötödét adta. A hagyma hagyományosan egy olcsó népélelmezési cikk, csekély fizetőképességgel rendelkező országok is rendelik. „Jelenleg vegyes érzelmek uralkodnak a holland hagymapiacon. A közepes és nagy méretű hagymafejek 0,34–0,36 eurós árának sok termelő örül, miközben azt remélik, hogy hamarosan 0,5 euróra emelkedik az árszint. Majd meglátjuk” – mondja Rinus Wisse, egy holland nagykereskedelmi cég, a Wiscomex munkatársa.

Hosszú távon vagy mindenki, vagy senki nem jár jól

Úgy látja, az elmúlt négy-hat hétben mindenki meglovagolta az inflációs várakozásokra épülő drágulást, de mostanra nagyjából elérhettük a plafont. A kereskedő szerint már inkább az használna a piacnak, ha megnyugodna és kiszámíthatóbbá válna. Wisse szerint egy ilyen helyzetben könnyű túlkínálati helyzetet teremteni, ami visszaüthet. Mint mondja, a hagyma népélelmezési cikk, de az általános inflációban hamar elolvad az emberek vásárlóereje. A kereskedőket arra inti, hogy jó üzletet csak akkor csinálnak, ha a termelőtől a fogyasztóig mindenki elégedett.

Emlékeztet, hogy a holland hagymakínálat 60 százalékát olyan nyugat-afrikai országok veszik fel, mint Szenegál, Elefántcsontpart és Guinea, továbbá Anglia. A maradék 40 százalékból a Távol-Keletet és Európát is el kell látni. (Magyarország a szükségletének mintegy harmadát importból fedezi, fő ellátónk Hollandia.) Wisse szerint az árak túlpörgése az eladókra nézve is veszélyes, hiszen a nyakukon maradhat egy olyan áru, aminek az előállítása és tárolása is sokkal többe került a szokásosnál. Az idei hagyma minősége egyébként jó, bár a fuzárium itt-ott nyomott hagyott a termésen.