fbpx

Optikai giroszkóppal megbízhatóbban navigál a drón

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 26.

Amikor pilóta nélküli légijárműveket (UAV) használunk terepfelmérésre vagy inputanyagszórásra, akkor a lehető legkönnyebbnek kell lenniük. A német Fraunhofer Intézet egy olyan kompakt és könnyű navigációs egységet fejlesztett ki az ilyen drónokhoz, ami pontosságában messze felülmúlja az eddigi civil alkalmazásokat.

drón
Ha sokat kell önállóan repülni, akkor nem ronthatja a navigálást a pára vagy a mágneses mező (forrás: Fraunhofer Intézet)

Az apró giroszkópok érzékenyek a környezetre

Az IMUcompact kutatási projekt célja egy olyan egység kifejlesztése volt, amelyik pontosan tudja követni az autonóm drónok térbeli helyzetét. A rendszer középpontjában álló inerciális mérőegység (vagy röviden IMU) lényegében három giroszkóptengelyt és három gyorsulásérzékelőt használ, hogy GPS-jel nélkül is centiméteres pontossággal meghatározhassa a gép pozícióját.

Kompakt, kis felbontású giroszkópok ma már a legtöbb okostelefonban és okosórában is vannak, például a képernyő vagy a kamera tájolásának meghatározására. Bár ezek az úgynevezett MEMS giroszkópok kicsik és könnyűek, befolyásolják őket a környezeti hatások, például a hőmérséklet, a páratartalom vagy az elektromágneses mezők változása. Emiatt a terepen önállóan dolgozó drónok navigálására megbízhatatlanok lennének.

Az optikai giroszkópok nagyobbak, de megbízhatóbbak

A Fraunhofer Intézet megpróbálta a hagyományos giroszkópok és az optikai giroszkópok előnyeit ötvözni Németországban. Kifejlesztett egy miniatűr, a fényinterferenciára építő, száloptikai giroszkópot (IFOG), ami részletgazdag felbontású, kompakt és kicsi a súlya. Mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészeket és az elektromágneses hullámokra érzéketlen, sokkal alkalmasabb az UAV-kban való használatra, mint a hagyományos MEMS alternatívák.

optikai giroszkóp
A Fraunhofer Intézet által épített optikai giroszkóp (forrás: Fraunhofer Intézet)

Az IMU elektronikai és optikai alkatrészeit úgy rendezték el, hogy a pontosság veszélyeztetése nélkül nagy fokú miniatürizálás valósulhasson meg. A mérőelemek speciális elrendezésben, egy 3D-nyomtatású alaplapon helyezkednek el, ami nagy mechanikai szilárdságot biztosít az ipari alkalmazásokhoz, miközben a súlya is csekély. Az áramkörök is egy robusztus, de kompakt alaplapon helyezkednek el.

Az új IMU egyik első gyakorlati alkalmazása a fotogrammetria UAV-okkal. A fotogrammetria a fizikai objektumok mérésére és azonosítására szolgáló technológia, amelyben 2D képeket kombinálnak 3D mérési módszerekkel, például lézeres távméréssel. Ebben az esetben az IMU súlya maximálisan 5 kg lehet. Felhasználási területként szóba jöhet az agrárkárok felmérése vagy a legelő állatok létszámának ellenőrzése nagy területre kiterjedőan és akár kedvezőtlen időjárási körülmények között.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Műtrágyázás drónnal: ez is foltszerűen célszerű.