fbpx

Meglepően jó lett az orosz búza minősége

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 07.

A szeptember 19-i adatok szerint 97 millió tonna búza termett Oroszországban. Bár az esőáztatta magok minőségétől tartottak a szakemberek, végül meglepően jó sütőipari mutatókat hozott a kenyérnek való. Az ára is szerény, ami érezteti hatását a világpiacon. A kukorica viszont makacsul drágul.

búza hajón
Az orosz búza jó, de most nehezebben éri el a piacokat (forrás: ubn.news)

Szép, szép, csak el kellene adni

A 12,5 százalékot meghaladó fehérjetartalmú orosz búza a teljes termés 58 százalékát teszi ki a legfrissebb hírek szerint, ami meglepően jó eredmény. Humán élelmezési célra a termés 83 százalékát minősítették alkalmasnak. Az árpa mennyisége (sörárpa nélkül) 15 millió tonnát tesz ki, ennek 36 százaléka lett 1 osztályú, ami az elmúlt 5 év legjobb eredménye. Rozsból 2,2 millió tonnát arattak, itt az 1 osztályú szemek részaránya 54%, jobb a tavalyinál.

Az orosz búza exportvámja 14,4 százalékkal 2119 rubel/tonnára csökkent október 5-től. Az árpa kiviteli tarifája szintén 14 százalékkal 1850 rubelre esett, a kukoricáét 10 százalékkal 3296 rubelre mérsékelték tonnánként. Az exportvámok legközelebb október 11-én módosulhatnak. Az irányadó exportalapárak: búza esetében 308,2 USD/t (130 ezer Ft), árpánál 281,8 USD/t (119 ezer Ft), kukoricánál 317,6 USD/t (134 ezer Ft).

Megjegyezzük, hogy az orosz búza egyelőre inkább pszichikailag, mint fizikailag hat a világpiacra. Itt írtunk róla, hogy az orosz gabonakivitel pillanatnyilag egy hajszállal sem jobb az ukrán exportnál, hiába a rekordtermés.

Világpiaci és magyar árak

Párizsban a búza ára folyamatosan csökken, most a decemberi szállítású gabona tonnájáért 350 eurót (146 ezer Ft) kínálnak. A kukorica értéke emelkedik, és jóval többet ér Párizsban, mint az USA-ban. A novemberi jegyzés 341 eurón (142 ezer Ft) áll. Úgy tűnik, Európában fej fej mellé kerülhet a két gabona értéke. Amerikában a drágulás ellenére is megvásárolható még 269 dollárért (113,5 ezer Ft) a decemberi kukorica.

Magyarországon tényleges egymás mellett fut a két gabona ára, ami a hazai gyatra kukoricatermésnek köszönhető: a belső szükségleteket sem tudjuk majd fedezni az idei termésből. A malmi búzáért most átlagosan 135 ezer forintot fizetnek, a kukoricát pedig szinte ezzel azonos árszinten, 134 ezerért lehet megvásárolni. A feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük a hiányzó mennyiséget.

Ez is érdekelheti a témában: A kukoricán múlik a magyar agrárkereskedelem eredménye.