fbpx

Már támad a tafrina és a monília

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 16.

Ideális az időjárás a tafrinának, és amint kibomlanak a virágrügyek, támadásba lendül a monília is. A lemosó permetezés csak az első lépés volt, itt vannak a következő védekezésben használható készítmények.

 

tafrina
Tafrina (forrás: Szépzöld YouTube csatornája)

 

Ideális az időjárás a tafrinának

Zsigó György növényvédelmi felhívásában arra int, hogy az időjárás kedvez a tafrina gomba terjedésének. Sokfelé már kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a kórokozó. A gomba továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás és a 4-8 fokos átlaghőmérsékletet az optimális. Ez a hét pont ilyen időjárásúnak ígérkezik. Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek a tafrinától. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek, vagyis a tünetek észlelésekor már elkéstünk a védekezéssel. A gomba a rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át, ezért az első lépés a rezes lemosás volt, de az érzékeny fajtákon ismételni kell a kezelést réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után a modernebb, kevésbé perzselő készítmények (rezes difenokonazol) közül válasszunk, és az alsóbb dózisokkal dolgozzunk, int a szakember.

Mivel a levélkék még kicsik, apró cseppmérettel permetezzünk, lehetőleg a tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a kór terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, akár a nyár közepéig, egyhetes permetezési fordulókban kihúzódhat a tafrina elleni védekezés mindaddig, amíg a levegő hőmérséklete stabilan (éjjel is) 15–20 fok fölé emelkedik.

 

monilia
Itt a monília már a vesszőben terjed (forrás: Szépzöld YouTube csatornája)

 

Már rügypattanástól veszélyben a virág

A szakember már virágzásra készülődő kajszit is látott. Amennyiben hűvös, párás marad az időjárás, akkor a virágfertőző moníliával is gondunk lehet. Fontos, hogy minél több virágot védjünk meg, hiszen még a fagyok is jöhetnek. A monília a kajszi esetében a piros bimbókon, sőt a csészeleveleken keresztül is be tud hatolni, nem a bibén keresztül vezet az útja a vesszőkbe és onnan az ágakba. A rezes lemosás ezt a gombát is gyérítette, de akinél gondot okozott a korábbi években, vagy érzékeny fajtával, hűvös, párás környezetben dolgozik, annak most is permeteznie kell.

A monília hasonlóan fertőzi a meggyet is, már a megpattant rügyön keresztül is bejuthat a bimbóba. Ezért a „profik” az ültetvényekben már fehér bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek, például teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban, majd terméskötődés után. A nagy ültetvényeken 3-4 kezeléssel számolnak évente. A tafrinához hasonlóan csak megelőzéssel védekezhetünk a monília ellen. Zsigó György ezeket a III. kategóriás, kajsziban, cseresznyében, meggyben és őszibarackban is bevethető, felszívódó gombaölőket ajánlja: Chorus 50 WG, Topas 100 EC, Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), Signum WG stb. Csak őszibarackban engedélyezett a Prolectus. Ebben az esetben is fontos, hogy apró cseppmérettel dolgozzunk.

Több biostimuláló készítménynél is leírták a moníliák elleni mellékhatást. Ezek a készítmények a növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben – jegyzi meg Zsigó György. Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet. A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilvafajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.

Lásd még cikkünket: Milyen gombaölőt használjunk, ha a réz nem segít?

 

Összeállította: Gönczi Krisztina