fbpx

BASF Fenntarthatósági Konferencia 2022

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 09.

Kinek mit jelent a fenntarthatóság? Milyen nézőpontból tartunk valamit fenntarthatónak? A divatos, ugyanakkor égetően aktuális kérdést már egy szakmai fórum, konferencia vagy tudományos értekezés sem tudja megkerülni.

A körülöttünk lévő gazdasági, politikai, társadalmi válságok mellett a természet jövője is továbbgondolásra késztet mindenkit. Idén szeptember 7-én rendezett fenntarthatósági konferenciájára a BASF Agrodivíziója szakértőket, termelőket és a sajtó munkatársait is meghívta a Gödöllői Királyi Kastélyba.

Mit jelent a fenntarthatóság?

Ennek a mindennapi fogalomnak közgazdasági, környezetvédelmi aspektusa ugyanúgy van, mint társadalmi. Ahogy Feldman Zsolt államtitkár is fogalmazott nyitó előadásában, a fenntartható módon történő élelmiszer-előállítást össze kell hangolni a társadalom igényével, hisz egyre több ember számára, folyamatosan, elérhető áron kell biztosítani az élelmiszert.

Kémiát alkotunk egy fenntartható jövőért” – így szól a BASF hitvallása. Az emögött álló kutatási eredményeket és a már gyakorlatban is igazolt megoldásaikat Dr. Katja Scharpwinkel, a BASF Európa, Közel-Kelet, Afrika Régiójának elnöke, valamint Hajnal Gábor, a BASF Agrodivíziójának marketing vezetője mutatta be. Ráadásul a technológiai vállalatoknál, kutatóintézetekben kifejlesztett új technológiák és megoldások nem hasznosulnak automatikusan a gazdaságban, azokat meg kell ismertetni, és el kell fogadtatni a gyakorlatban nap mint nap. Ezért a tudásátadásra a Közös Agrárpolitika új ciklusában még nagyobb hangsúlyt kell helyezni – hangzott el az edukációs szándék a konferencián. Ugyanezzel az oktató szándékkal a BASF önálló edukációs kampányt kezdett, mely keretein belül az érdeklődő tanárok akkreditált továbbképzésen vehettek részt, az ott megszerzett tudást pedig tantárgyi keretek között adják majd át az általános iskolák 5-6. osztályos diákjainak, akik így megismerkedhetnek azzal, hogy mennyi mindent köszönhetünk a mezőgazdaságban dolgozóknak. A „Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon” gondolat mentén felépített kampány részleteit Korda Gabriella marketing kampánymenedzsment csoportvezetőjétől hallhattuk.

Napjaink mezőgazdaságát talán a műtrágya- és annak eredőjeként az energiaválság befolyásolja leginkább; gazdák ezrei aggódnak a 400 ezer forintos műtrágya miatt – lassan nemcsak az áráért, hanem egyáltalán az elérhetőségéért is. Sokkolóan hatott az ország felét ellehetetlenítő aszály is, tehát a fenntarthatóság fogalma egy szezon alatt lett közgazdasági és életben maradási színezetű is. Ezek okán hívta meg előadói közé a BASF az Agrárminisztérium részéről Gábriel Géza főosztályvezető-helyettest, a finanszírozói oldalról pedig Mezei Dávidot a Takarékbanktól, valamint Molnár Andrást az OTP Banktól. A gyakorlat sem maradhatott ki a rendezvényről: a termelői tapasztalatok közül a legizgalmasabbak az öntözésről, valamint a vetésszerkezet megváltoztatásának lehetőségéről vagy épp annak elvetéséről szóltak, a program zárásaként pedig a közelmúltban debütált SmartSprayer okospermetező is begördült a kastély udvarára.

A SmartSprayer okospermetező is begördült a kastély udvarára

Mi vár ránk?

Az Európai Unió irányelvei elkészültek, a rendelettervezet már a fiókban van. Csak néhány „izgalmas” terület a fenntarthatóság mezsgyéjéről:

– a kémiai növényvédő szerek használatát és kockázatát 50%-kal kell csökkentenünk 2030-ig,

– még a megelőző kezeléseket, a mechanikai, fizikai növényvédelmet is elektronikusan kellene nyilvántartanunk, napra pontosan,

– független szakirányítói rendszert kell kiépítenünk,

– a drónok kikerülnének a légi növényvédelem tiltása alól.

Tisztán látszik, hogy a fenntarthatóság mentén mindannyiunknak van tennivalója – magunk és a bolygónk érdekében. A BASF pedig már konkrét lépéseket is tesz az ügy érdekében – foglalta össze a legfontosabbakat Roberto Salmito, a BASF Agrodivíziójának vezetője a nap végén.

Sándor Ildikó