fbpx

Bevételeinek egytizedét kutatásra költi a BASF

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 29.

A BASF 2021-ben 900 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre a Mezőgazdasági megoldások divízióban. Ez körülbelül a szegmens bevételeinek 11%-át jelenti. A cég sajtóközleményben ismertte tíz évre szóló terveit.

üvegház
Ahogy a termőhely változik, úgy kell változnia a növénynek (fotó: Horizont Média)

Hozam és környezet egyensúlya

A vállalat a mezőgazdasági eredmények javítására összpontosít az olyan főbb kultúrák esetében, mint a búza, repce, szója, kukorica, gyapot, rizs, valamint a gyümölcsök és zöldségek. A BASF folytatja az innovációt a vetőmagok és fajtajellegek, a vetőmagkezelés, a biológiai és kémiai növényvédelem, valamint a digitális mezőgazdasági megoldások terén, és a következő 10 évben minden üzletágban jelentős projekteket fog indítani. Dr. Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke szerint „Olyan terméshozamot kell elérnünk, amely megfelel a jövő nemzedékei igényeinek, minimális hatást gyakorol a környezetre, és segíti a gazdálkodók megélhetését.” A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója világos és mérhető célok mellett kötelezte el magát a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítése érdekében.

Készül az új hibridbúza

A búzatermesztőknek a következő 20 évben évente 1,7%-kal kell növelniük terméshozamukat, hogy a világ élelmezése biztosított legyen. A BASF ehhez az Ideltis™ hibridbúzával járul hozzá, amit az évtized második felében hoz majd forgalomba. Ennek termesztését a xarvio® Digitális Mezőgazdasági Megoldások támogatja majd optimalizált vetési ajánlásokkal, helyspecifikus adatelemzéssel és fenntartható növényvédelmi megoldásokkal, mint amilyet a Revysol® gombaölő szer, az Axalion™ rovarölő szer és a Luximo® gyomirtó szer kínál. A Revysol® összetételében bevezetett újításoknak köszönhetően a gazdálkodók csökkenteni tudják a kijuttatott gombaölő szerek mennyiségét. A Grean Deal célkitűzéseinek tükrében ez igen fontos szempont.

A korszerű üvegházakra optimalizált technológia

A BASF az üvegházi termesztéshez is optimalizálja a kínált vetőmagokat és a növényvédelmet. A vállalat zöldségvetőmag-előlállító Nunhems üzletága 2021-ben egy korszerű üvegházat nyitott meg a fajták nemesítéséhez. A vállalat kifejezetten ezekre az energia- és inputtakarékos rendszerekre szeretné optimalizálni az általa kínált vetőmagokat. A növények mellé biológiai védekezési megoldásokat is kínálnak. A cél a paradicsom, uborka, paprika és saláta egész éves, hatékony termesztése. Az új megoldások bevezetése a követlező években megtörténik az EU-ban, Kínában és Latin-Amerikában is.

Összeállította: Gönczi Krisztina