fbpx

Szakmai fórum a fűszerpaprika-termesztés jövőjéért

Írta: Csomor Zsolt - 2022 szeptember 16.

Szeptember elején harmincegyedik alkalommal tartották meg Kalocsa legrégibb hagyományokkal rendelkező eseményét. A Csíplek Kalocsa! Paprika és Gasztrofesztiválon immár másodszor is megrendezték az Agrár Hungarikum szakmai kerekasztal-beszélgetést, mely fókuszában az aszály-élelmezési helyzet, a vidékfejlesztési támogatási lehetőségek, valamint a fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás jövője állt.

A versenyképesség alapja a technológiaváltás

A Kalocsa Városházának dísztermében tartott Agrár Hungarikum szakmai rendezvényt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a Parlament Mezőgazdasági Bizottság Elnöke, valamint dr. Filvig Géza polgármester nyitotta meg, majd következett egy igazán konstruktív tanácskozás a kiemelkedő nemzeti hungarikum, a fűszerpaprika jövőjének fenntartása érdekében.

Font Sándor
Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket

Az eseményen részt vett dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, dr. Mezei Dávid, a Takarékbank agrár és uniós kapcsolatok igazgatója,  Fodor Zoltán, a NAK mezőgazdasági igazgatója, Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt vezérigazgatója, Szabadi Árpád termelő és Szigeti Tamás, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség ügyvezetője.

 Dr. Feldman Zsolt beszéde
Dr. Feldman Zsolt államtitkár (balról második) szerint korszerű fajtákra, kutatásra és technológiaváltásra van szükség

A kerekasztal-beszélgetésen dr. Feldman Zsolt elmondta, hogy a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez egyrészt korszerű fajtákra és kutatásra, valamint technológiaváltásra van szükség, másrészt meg kell küzdeni a piaci versenyben a fogyasztókért.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy több speciális, a fűszerpaprika-termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években. Példaként említette a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag- és a szárítási költségeket enyhítő támogatást, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők. Ennél nagyobb jelentőségűnek tekinthetőek a kertészeti ágazatok számára kiírt fejlesztési pályázatok lehetőségek – melyekben mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben –, hiszen ezek révén valósulhat meg a termelés technológiai megújítása. Az államtitkár legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika ágazat szereplői.

A munkaerőhiány és az olcsó import áru is okoz fejfájást

A jelenlévők abban egyetértettek, hogy fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez, emellett a fűszerpaprika ágazatnak időről időre meg kell küzdenie a munkaerőhiánnyal és az importtal.

A versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora, dr. Gyuricza Csaba szerint a generációváltás oldhat meg. Az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki.

terem emberek szék ablak

Szigeti Tamás, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetője leszögezte, hogy a pályázati lehetőségeket maximálisan ki kell használni, és igyekeznek megragadni minden olyan támogatási formát, ami a Kalocsa környéki fűszerpaprika-termesztőknél csapódhat le. Jelezte, hogy a napokban megkapták a 3 évre 180 millió forintban megítélt fenntartási-üzemeltetési támogatás első évre jutó összegét, valamint folyamatban áll egy 130 millió forintos beruházásuk, amihez az Agrárminisztérium 70%-os, mintegy 90 millió forintnyi támogatást biztosít.

Szabadi Árpád elmondta, hogy családja évtizedek óta foglalkozik paprikatermesztéssel közel 80 hektáron, így az elmúlt évek, évtizedek viszontagságai őket is érintették. Ha kevesebb területen is, de még mindig foglalkoznak paprikatermesztéssel, a hagyományos kézi szedést helyezve előtérbe. A szakember kihangsúlyozta, hogy a mostani pályázati lehetőségek nagyon fontosak a gazdák számára, és mindenki megtalálja a számára megfelelő támogatási formát.

A fűszerpaprika, mint hungarikum különösen fontos a kalocsaiak számára, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ne csupán múlta és jelene, de biztos jövője is legyen: ebben kiemelt jelentőségűek a pályázatok, amelyek segítséget nyújthatnak a technológiai megújulásban.