fbpx

A bizonytalanságban is létezik tervezhetőség

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 08.

Amikor elszabadulnak a műtrágyaárak, sőt, a termékek beszerzése is bizonytalan, felértékelődik a ma még alternatív technológiák, készítmények fontossága. Az IKR Agrár Kft. Bábolnán is ismertette a szélsőségesen változó időjárásra és gazdasági körülményekre reagáló kínálatát: a GreenFert-termékkört.

A szeszélyes és egyre gyakrabban szélsőséges időjárás, illetve az utóbbi bő egy év gazdasági viharai miatt a gazdák figyelme a kiszámítható, tervezhető megoldások felé fordul. A 4-5-szörösére dráguló N-műtrágyák ára és beszerzési nehézségei miatt például egyre nő – az IKR Agrár szemléletét tükröző – „mennyiségből kevesebbet, technológiából többet” stratégia. Ezt hangsúlyozta a vállalat kereskedelmi igazgatója is a Bábolnai Gazdanapokon rendezett szakmai napjának megnyitóján. Dr. Márton Lénárd szerint a mostani műtrágyapiaci helyzetben a tervezhető jövőt biztosító megoldások felértékelődnek. Ezért az IKR Agrár hazai gyártású, mikrogranulált starterekből, lombtrágyákból álló kínálatot állított össze GreenFert névvel.

Péntek Csaba fejlesztési igazgató
Péntek Csaba fejlesztési igazgató

Péntek Csaba fejlesztési igazgató szakmai előadásában elsőként arról a döntő jelentőségű szemléletváltozásról beszélt, amely a korábbi, fizikai-kémiai alapú megoldások helyett a talaj biológiai épségét, a megfelelő szervesanyag- és humusztartalmat hangsúlyozza. Az intenzív művelés, forgatás és a vegyszeralapú technológiákkal szemben ugyanis a talajkímélő művelés, a megfelelő mennyiségű humusz és szerves anyag nemcsak az eróziót és a nedvességvesztést előzi meg, de segíti a talaj tápanyagainak feltáródását, a növény általi felvehetőségét.

Ezt a folyamatot erősíti a Trichoderma-alapú készítmény, a hazai talajból izolált Hi Spore, amely minden szántó- és kertészeti kultúrában alkalmazható. Segíti a gyökérszférában lévő foszfor feltáródását, csökkenti a kórokozó gombák kártételét, immunizálja a növényt, a két fő olajosnövénynél ráadásul a szklerotíniás rothadás jelentette fenyegetést is jelentősen mérsékeli. Az IKR kísérleteiben mindezekkel az előnyökkel 8,5 százalékos terméstöbbletet realizáltak a kezeletlen kultúrákhoz képest. További erénye, hogy részt vesz a szármaradványok lebontásában, ezzel a szén-körforgás, szénmegőrzés céljához is hozzájárul.

Az IKR Agrár hazai gyártású, mikrogranulált starterekből, lombtrágyákból álló kínálatot állított össze

Az IKR szénmegőrzést (Carbon Farming) szolgáló termékei közé sorolható a titaN, amelynek fő célja segíteni a gazdaságokat a műtrágyák helyettesítésében biológiai megoldásokkal. Ez a növényi szimbiotikum képessé teszi a növényt rendkívül nagy mértékű nitrogénfixációra, segíti a gyökérfelületen létrejövő mikrobiális biológiai közösség kialakulását, gyarapodását. A kísérletek során kukoricában mindenütt 3-5 mázsás terméstöbbletet eredményezett, ami a mai terményárak mellett azonnali megtérülést jelent – a biológiai előnyök mellett.

Péntek Csaba emellett rámutatott: a két termék patogén gombákat és baktériumokat korlátozó képességei olyan hatékonyan kiegészítik egymást, hogy gyakorlatilag nem jelennek meg a termesztett növények jelentős kórokozói. A két termék együttműködése továbbá erősíti a talajok biológiai regenerációját. Az IKR Agrár egy további terméket is ajánl e folyamat és a növénytermesztés eredményességéért. A GlomoStart mIKRo a gyökérfelület kiterjesztésével segíti elő a hatékony víz- és tápanyagfelvételt. Ennek egyik legfontosabb eredménye az, hogy a termesztett növények az utóbbi években erősödő időjárási szélsőségekkel szemben nagyobb tűrőképességet alakítanak ki.

Az IKR Agrár szénmegőrző technológiája révén, technológiai felkészültségtől és elszántságtól függően, óvatosabb vagy nagyobb lépésekben akár a műtrágyák felhasználásának jelentős mennyiségű csökkentése is napirendre kerül.

Kohout Zoltán