fbpx

Holland trágya: egy miniszter már belefulladt, itt a másik

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 09.

Henk Staghouwer holland agrárminiszter szeptemberben lemondott posztjáról, miután nem sikerült megszereznie Brüsszel engedélyét arra, hogy a gazdák továbbra is túllépjék a szántóföldekre kivihető trágyamennyiség felső határát. Az új szakminiszter Piet Adema.

holland gazdatüntetés
Holland gazdatüntetés júliusban (forrás: Sky News Australia)

Csődhullámra számítottak

Mint ismert, Hollandiában idén nyáron heves ellenállásba és tüntetéssorozatba torkollott, amikor a kormány bemutatta a mezőgazdasági üzemekre vonatkozó nitrogén-kibocsátás csökkentésének tervét. A jelentés tartalmazott egy térképet, amely régiókra bontotta az országot aszerint, hogy hol milyen mértékben szükséges visszafogni a nitrogén-kibocsátást. A csökkentés mértéke 12 százaléktól 70 százalékig terjedt, de a „Natura 2000” természetvédelmi területeken gyakorlatilag nullára redukálták volna az emissziót.

Hamar világossá vált, hogy a környezetvédelmi célok egyes gazdaságok halálos ítéletét jelentik. A holland kormány eurómilliárdokat különített el arra a célra, hogy a várhatóan csődöt mondó állattenyésztő gazdaságokat felvásárolja. (Lásd cikkünket: Trágyabalhé, avagy a ló egyik oldaláról a másikra.)

Óvatosabb terv készül

Az általános tiltakozási hullám után az EU Bizottság szeptember elején hajlott rá, hogy a holland gazdák továbbra is derogációt kapjanak a hektáronként maximum 170 kg szerves eredetű nitrogén kiszórása alól, de a jelenlegi mennyiséget fokozatosan csökkenteniük kell, mígnem 2025-re képesnek kell lenniük a többi tagállam által már régóta alkalmazott szabály betartására. Henk Staghouwernek mégis le kellett mondania posztjáról, mivel a kormány elveszítette a bizalmát benne.

Az újonnan kinevezett miniszter, Piet Adema első nyilatkozatában arról beszélt, hogy a változás elkerülhetetlen, és ezt a legtöbb állattenyésztő és szántóföldi növénytermesztő tudja is. Ám érthető, ha a gazdálkodók nyugodt és világos jövőképet szeretnének látni. Igazságtalannak nevezte azt is, hogy a nitrogén-kibocsátás csökkentésének súlyát egyoldalúan a gazdálkodókra terhelték. Időközben a holland környezetvédelmi hivatal is szólamot váltott, már úgy véli, hogy a gazdálkodókkal szembeni elvárások túlzóak, és a kormánynak változtatnia kell a tervein. Most mindenki a holland gazdaság új nitrogén-kibocsátási tervének ismertetését várja, amelyet eredetileg október 5-én kellett volna bemutatni.

Forrás: USDA.