fbpx

Túl kicsi a haszon a hagymán, zuhan az európai termőterület

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 06.

Tavaly bőséges mennyiségű, bár kis méretű hagymákat takarított be Európa. Az árak és költségek alapján a hollandoknál és a spanyoloknál is jelentős területcsökkenést valószínűsítenek.

hagyma
A szűkülő haszonkulcs elgondolkodtatta a termelőket (forrás: horticulture.com.au)

Hollandia: csendes a piac

A holland hagymaexport mostanában csendes. Ebben szerepet játszik, hogy a csomagolási és szállítási költségek drámaian megemelkedtek – mondja egy holland exportőr. Szerinte Európában nincs hiány, a brazil termékek pedig még nincsenek a piacon. Az eddig exportált holland mennyiség megelőzi a tavalyit, de annak fényében, hogy egész Európában sok a hagyma, jóval több is lehetne. A holland hagymaexport március első hetében – három héttel korábban, mint tavaly – átlépte 1 millió tonnás határt.

Egy másik exportőr szerint a 2022/2023-as szezonban vetésterület-csökkentés várható, ami betakarítás után kisebb nyomást helyez a piacra. „Nemzetközi viszonylatban is arra számítok, hogy a termelők nagyobb számban választják majd a burgonyát és a gabonát, mert a világpiaci feszültségek miatt ezek ára meredeken nő. Emiatt valószínűleg csökken az érdeklődés a hagymatermesztés iránt.”

Hollandia Európa kapujaként tengeri túli hagymát is fogad. Ám ebben a szezonban jóval kevesebb új-zélandi hagymát szállítanak Európába, eddig csak fele mennyiség érkezett 2021-hez mérten. „Az időjárási viszonyok miatt Új-Zélandon egyébként is kisebb termés áll a rendelkezésére, főleg a nagyobb méretű hagymákból. Az európai vásárlók legkorábban május végén térnek át az importhagymára” – vélekedik egy holland importőr.

Spanyolország: már most drágább, hát még ősszel!

A hagymakészletek jóval alacsonyabbak a tavalyinál Spanyolországban, így az árak mintegy 80%-kal magasabbak az előző szezon hasonló időszakához mérten. Nagyjából 20 napon belül megindul az első korai fajták betakarítása Andalúziában, ahol a tavalyi szezon rossz eredményei és a jelenlegi magas költségek miatt jelentősen lecsökkent a vetésterület. Az üzemanyag-, műtrágya- és energiaköltségek olyan magasak, a nyereség pedig olyan kicsi, hogy sok spanyol termelő más kultúrára váltott át. Aki kitartott a hagyma mellett, annak munkáját az időjárás nehezítette eddig: a márciusi esőzések késleltették a középérésű és kései fajták vetését. Ez és a magas költségek 40%-os vetésterület-csökkenést eredményezhetnek a becslések szerint. Ennek ősszel hatalmas hatása lesz az európai piacra.

Németország: 10%-kal nőtt a kereslet

Egy nagykereskedő Németország különböző tartományaiból és Hollandiából származó hagymát árul. Mivel Bajorországnak minőségi gondjai vannak, idén innen kevesebb áru érkezett, a kieső mennyiséget Alsó-Szászországból igyekezett pótolni. Április közepétől egészen a végéig Új-Zélandról és Dél-Afrikából vásárol hagymát, amelyet júniusig kínál, amikor is ezeket újra felváltja a helyi hagyma forgalmazása. A kereskedő elmondása szerint az elmúlt évekhez képest idén mintegy 10%-kal nőtt a kereslet. Hamburgban csak most kerül a kínálatba a chilei, a spanyol, az új-zélandi és az ausztrál hagyma.

Franciaország: jó minőság, kis méret

A 2021/22-es szezont mind a vörös-, mind a lilahagyma jó minősége jellemzi. Hiányzik azonban a nagy méret. A francia lilahagyma erősen fogyóban, a nagykereskedők ezért hamarosan áttérnek az egyiptomi termék forgalmazására. „Mindjárt április van, ilyenkor az árakon már érződik a tárolás és a válogatás költsége is. A kereslet megegyezik a tavalyival, tehát meglehetősen jó és rendszeres fogyasztás” – állítja egy megkérdezett forgalmazó.

Olaszország: a fehér hagyma a legértékesebb

Az olasz hagymapiac is utolsó hazai tételeket árusítja ki. Egy észak-olasz kereskedő szerint jelenleg nagyon keresett a fehérhagyma, ennek a legmagasabb az ára. A skála másik oldalán a lilahagyma áll, átlagos árral. Az olasz hagyma jó minőségű, még van belőle raktáron, de már megérkeztek az első szállítmányok Indiából.

Kína: a külpiacnak túl drága

Kínában viszonylag magas a hagyma ára, mivel az időjárási viszonyok nem voltak kedvezőek, így a teljes termelési volumen csökkent. A 80 mm-es vöröshagyma kilogrammonként 2–2,2 jüanba (103-116 Ft/kg) kerül, pedig ez a zöldségféle még szelíden is drágult a többihez képest. A viszonylag alacsony belföldi ár élénkíti a keresletet, így gyors a hazai termékmozgás. A külpiacokon viszont drágának számít most a kínai hagyma, ezért nehezebb értékesíteni. Kína célpiacai vöröshagymából elsősorban Korea, Japán és Délkelet-Ázsia.

Ausztrália: 23%-kal nőtt az export

A 2021-ben az előző szezonhoz képest 3%-kal több, 272 ezer tonna hagymát hordtak a raktárakba Ausztráliában. Az exportvolumen a 2020-as jelentős visszaesés után visszatért a korábbi szintre: csaknem 45 ezer tonnát szállítottak ki 30,4 millió dollár értékben. Bár az érték nagyjából változatlan maradt, a mennyiség 23 százalékkal nőtt.