fbpx

Együttműködési megállapodás a MATE és a KITE Zrt. között

Írta: MezőHír-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 03.

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

 

Szabó Levente vezérigazgató és prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor
Szabó Levente vezérigazgató és prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor az aláírási ceremónián

 

„A KITE a világszínvonalú tudományos eredmények, valamint a korszerű termelési eszközök és üzemszervezési eljárások elterjesztésével egyaránt segíti az agrárium szereplőinek fenntartható és környezettudatos, ugyanakkor jövedelmező és hatékony gazdálkodását. Vállalatunk a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazása területén szintén a fejlődés élén halad, ily módon rendkívül értékes, a 21. századi igényeknek megfelelő tudást sajátíthat el első kézből az, aki a MATE hallgatói közül a KITE-nél végzi majd szakmai gyakorlatát” – említette bevezetőjében Szabó Levente vezérigazgató.

A folytatásban vázolta, hogy a felek az együttműködés keretében a külföldi piacokat is célozni kívánják, elsősorban a KITE Zrt. által képviselt komplex technológiák minél szélesebb körben történő megismertetése és helyspecifikus adottságokhoz való adaptálása érdekében, támogatva ezzel a hatékony, fenntartható és környezettudatos gazdálkodás elterjesztését. Megemlítette még, hogy saját kollégáik közül jelenleg közel 30 fő is részt vesz a MATE posztgraduális képzésein.

„A közös gyakorlati képzésből elsősorban az agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, valamint a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzések hallgatói profitálhatnak, de a kölcsönös együttműködés értelmében ezzel egy időben egyetemünk is várja képzésein a KITE Zrt. és partnerei munkavállalóit” – emelte ki prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor az ünnepélyes aláírási ceremónián. Hangsúlyozta, hogy a teljes hazai agrárképzés megújításához, a frissdiplomás agrárszakemberek tudásának maximalizálásához, valamint a hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok erősítéséhez egyaránt elengedhetetlen, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a hazai piacot a legmodernebb precíziós technológiákkal, termékekkel és szolgáltatásokkal ellátó KITE Zrt. szoros szakmai együttműködést folytasson. A MATE részéről ez a legmagasabb szintű stratégiai együttműködés, amit olyan partnerrel kötnek, amely cég a magyar agrárgazdaság egyik legmeghatározóbb szereplője. Külön kiemelte a precíziós gazdálkodás területét, ahol a robbanásszerű fejlődés miatt elengedhetetlen az ilyen szintű együttműködés ahhoz, hogy az oktatásban használható, naprakész tudást biztosítsanak a diákok részére. Ebben is komoly szerepet játszhat az a törekvés, hogy – a magyar felsőoktatásban egyedülállóan – egy ún. KITE-tanszéket is szeretnének megalapítani, ami egy szakmai-tudományos műhely keretében összefogja a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati képzéseket.

Az aláírási ceremónia után Szabó Levente kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy jelenleg erős keresleti piac érzékelhető a mezőgépes beruházásoknál, és a pályázatok kapcsán is jelentős gépigénnyel találkoztak. Bár az egész világon érzékelhetők ellátási problémák ezen a téren, amelyek nem könnyítik meg az igények kielégítését, a KITE Zrt. előrelátóan felkészült erre a helyzetre. Így a tavasz folyamán többletmegrendelésekkel éltek a gyárak felé, de ettől függetlenül a termelőknek érdemes időben jelezniük a vásárlási szándékukat, mert az átfutási idők a következő hónapokban biztosan nem fognak rövidülni.