fbpx

Tovább erősít és fejleszt a legsikeresebb hazai TÉSZ

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 26.

Milliárdos beruházással jobb versenyképesség, nagyobb kibocsátás valósul meg a szentesi DélKerTÉSZ termelőitől az év végére befejeződő beruházás révén. A piaci és áranomáliák, az orosz háborús agresszió okozta helyzetben szükség is lesz a stabilitást szolgáló létesítményre.

DélKerTÉSZ

Csak előrefelé biztos a menekülés

A bizonytalanságok mostani idősza­kában csak egy dolog lehet biztos: korszerűsítő és kapacitásbővítő fej­lesztésekkel, a versenyképességet erősítő beruházásokkal lehet sikeresen megvív­ni a piackért folytatott harcot – hangzott el március végén Szentesen. Az ország gazdasági és morális értelemben is leg­sikeresebb zöldség-gyümölcs termelői szervezete, a DélKerTÉSZ 2,7 milliárd forintos beruházással növeli logisztikai kapacitásait. Az év végére átadandó, bő 10 ezer négyzetméteres komplex logisz­tikai központban csomagolóüzem, hűtő­ház, robotizált raktár is épül.

A fejlesztés révén gyorsabbá és hatékonyabbá válnak a zöldség-gyü­mölcs áruk post harvest logisztikai fo­lyamatai. Ezzel a termelők még jobb esélyekkel indulnak az importáruval szemben, hiszen a téli időszakban is egyre több zöldséggel tudják ellátni a hazai piacot – hangzott el az ünnepi alapkőletételen.

DélKerTÉSZ

Ekkorát nő a kapacitás!

A DélKerTÉSZ elnö­ke, Nagypéter Sándor előrevetítette: a jelenlegi 24-25 ezer tonnához képest a fejlesztés révén pár év múlva 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget for­galmaz majd a ma 500 tagot tömörítő DélKerTÉSZ. A fejlesztésekre szük­ség is van, mivel a termeléskapacitás a jövőben tovább nő majd: a 2020-as vidékfejlesztési programban több ter­melő is részt vett, így újabb üvegház-és fóliafejlesztések valósulnak meg Szentesen és környékén. Nagyberuhá­zásokra 2021-ben egyébként 370 millió forintot költött a DélKerTÉSZ, többek között létrejött két helyen egyenként 3500 négyzetméteres fóliablokk és egy válogatócsarnok is.

Háborús időkben felértékelődik a támogatás

Az ünnepélyes eseményen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parla­menti államtitkára hangsúlyozta: no­ha az utóbbi években hozzászoktunk egyfajta stabilitáshoz, most előre nem látható kihívásokra kell választ adni. Ilyennek nevezte az Ukrajna elleni orosz háborús agressziót, a járvány okozta gazdasági válságból való kilá­balás terheit. A magyar állam mindeze­ket jelentős támogatásokkal, pluszfor­rásokkal igyekszik ellensúlyozni, mert a kertészeti ágazatot a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazataként keze­li. Megerősítette: a Közös Agrárpoli­tika következő, 2023-tól 2027-ig tartó időszakában például soha nem látott mértékű forrás, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés rendelkezésére.

DélKerTÉSZ

Példamutató a szentesi TÉSZ

A szentesi vidék termelői egyébként nem véletlenül szerepelnek a hazai me­zőgazdasági jelentések napos oldalán. Ez a TÉSZ – szemben néhány más, szomorú bukást megért szövetkezés­sel – megmutatja, hogyan lehet magas szakmai színvonalon és elkötelezett erkölccsel vezetni egy ekkora összefo­gást. A szakmaiságot az ország számos áruházláncába eljutó termékek töme­ge mellett a folyamatos fejlesztések is mutatják. A tavalyi év is jól sikerült a szövetkezésben: az őszre 5200 tonnával több zöldséget adtak el, mint a koráb­bi évben, és az összárbevétel (szűk 11 milliárd) bő 10 százalékos növekedést mutatott. Továbbá éppen tavaly bővült a frisspiaci termékkör kibocsátása is 22-ről 26 ezer tonnára, az új üveg- és fólia­házak üzembe állítása révén.

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)