fbpx

Duplafalú fólia, avagy a légszigetelés előnyei

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 22.

A FruitVeB számolt be róla, hogy az eredetileg hideg időjárásra tervezett duplafalú, légszigeteléses, energiaernyős növényházak nemcsak télen előnyösek.

 duplafalú fólia
A levegőnél nem kell jobb szigetelőanyag (forrás: J. Huete International)

Télen melegít

A spanyol J. Huete International nagy légterű, moduláris rendszerű növényházak tervezésével foglalkozik. Egy angol szamócatermesztő is őket kérte meg, hogy építsenek szamócatermesztésre alkalmas növényházat. A fő cél eredetileg az volt, hogy hatékony szigetelés alkalmazásával a fagypont közeli vagy akár fagyos téli hónapokban se kelljen leállni a termeléssel, így a február közepén esedékes Valentin-napra is brit szamóca kerülhessen a piacra.

Nyáron hűt

Amire azonban az angol cég sem számított, az a kiváló szigetelés nyáron jelentkező hatása volt. Az idei hőhullámok miatt Angliában is 40°C feletti napi csúcshőmérsékleteket mértek, ám a növényház belső hőmérséklete ennél 6°C-kal alacsonyabb volt. A spanyol kivitelező elsősorban a téli hónapokra készítette fel a létesítményt, ezért ködképző és hűtő rendszereket nem is telepített a fóliába, pedig ezekkel további 4-6°C-kal, tehát összességében 10-12°C-kal lennének képesek a kintinél alacsonyabb belső hőmérsékletet biztosítani. A spanyolok ezen a téren nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Hollandia két éven belül átáll a szupertakarékos üvegházakra.