fbpx

Bőven lesz uborka az európai piacon, jöhetnek az akciók

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 12.

Az uborka kínálata sok európai országban még szűkösebb a szokásosnál, de a piaci szereplők abban bíznak, hogy a nyugat-európai termés gyorsan és nagy volumenben váltja fel a délit. A közelgő húsvét is akciókra ösztönzi a kereskedőket.

kígyóuborka
Már csak 1-2 hétig szűkös a kínálat, húsvétra nagy akciók várhatók (forrás: zsigozoldseg.hu)

A hollandok és belgák belehúztak

Bár a tavaly év végi uborkaárak meghaladták az ötéves átlagot, de 2024 eleje óta csökkenő tendencia figyelhető meg az európai piacon, és ebben szerepet játszik az, hogy a kiegészítő világítás használata ismét akadálytalan volt a holland és belga üvegházakban. Hollandiában 2023-ban több mint 33 hektárral bővült az uborka területe, részben a paradicsomról való átállás miatt, idén azonban nem bővült tovább. Belgiumban 3 százalékos területnövekedésről számoltak be 2024-re. Az alacsonyabb energiaárak miatt várhatóan egyenletesebben oszlik majd el a kínálat, kevesebb lesz a termelési csúcs.

„Az uborka esetében azt látjuk, hogy a spanyol és marokkói kínálat meglehetősen nagy volt az elmúlt hetekben” – mondja egy belga kereskedő. „Jelentős piaci nyomás nehezedett ránk, de a múlt héten javulni kezdtek a dolgok, bár a spanyol konkurenciával még küzdünk. A saját árumennyiségünk is elég gyorsan növekszik. Az árak ennek ellenére kielégítőek. Az uniós piac a következő hetekben lassan átvált a nyugat-európai kínálatra.”

A déli kínálat lecseng

A téli betakarítású uborkákat már valóban kihúzták a spanyolországi Almeríában, és néhány hétnyi szünet állt be a szedésben. A holland kínálat jó pillanatban érkezett meg az európai piacra. Mivel a nyugat-európai kínálat még kicsi, a déli pedig már szerény, a spanyolok nem is értik, mitől olcsó most az uborka. Illetve azzal magyarázzák, hogy a leszerződött mennyiségeket a hollandok még nem tudják saját termelésből kielégíteni, így a teljesítés részben spanyol áruval történik, miközben a „közvetítői árrést” zsebre rakják a hollandok.

Franciaországban már a hazai termék uralja a piacot. emellett még jelen vannak a spanyol és már a holland uborkák is. A francia termelők az alacsony áron érkező konkurencia miatt aggódnak, mivel a pultok előtt álldogáló fogyasztók a laposabb pénztárca miatt most kevésbé hazafias döntésekre kényszerülnek. Az import és a belföldi uborka ára között akár fél euró különbség is lehet. A korán érkező tavasz azonban növeli a vásárlásokat, és ez bizakodásra ad okot a termelők körében.

Esnek az árak Olaszországban is. Az első osztályú, főleg szicíliai uborkát dobozban árulják, 0,80 eurótól 1,20 euróig terjed a kilogrammonkénti ára (14-21 cm-es méret). A másodosztály irányadó ára 0,60 €/kg. Az üvegházi uborka átlagos termelői ára 2024 februárjában 0,66 €/kg volt, 28%-kal alacsonyabb, mint 2024 januárjában és 30%-kal olcsóbb a tavaly ilyenkor mérténél. A Lazio környéki termelés még nem robbant be, 10-15 nappal le van maradva a megszokott ütemhez képest, viszont a hírek szerint nőtt az uborka területe az idei évben.

A lengyelek Oroszországból hozzák

Mindeközben Lengyelország Oroszországból importál uborkát. Ahogy korábban már írtuk, a hagymával is hasonló a helyzet. (Itt tartunk: az oroszok látják el hagymával a lengyeleket.) Az orosz árak olyan alacsonyak, hogy annak nehéz ellenállni. Míg a háború előtt maximum 3000 tonna orosz eredetű uborka érkezett a lengyel piacra, tavaly már 8000 tonnát importáltak innen, és az idei év is erős kezdést mutat. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy Oroszország viszont betiltotta a lengyel agrártermékek behozatalát.