fbpx

Hollandia két éven belül átáll a szupertakarékos üvegházakra

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 17.

Hollandia az elmúlt telet az üvegházi termelés erős visszafogásával vészelte át, és az idei tél is hasonlóan fog eltelni. 2023 azonban már egy sokkal energiahatékonyabb holland termelést fog hozni. A magyar termálvizes fűtés versenyelőnye érezhetően csökkenni fog.

energiaernyő üvegház
Az energiaernyő alapfelszereltség lesz (forrás: royalbrinkman.hu)

Mindenki korszerűsítene

A június végén lejárt pályázatbenyújtási időszakban az energiahatékonyságot célzó, növényházi beruházásokra eredetileg 25 millió eurót szánt a holland kormányzat. A beérkezett igényeket áttekintve azonban 60 millió euróra emelte a támogatási keretet, a pályázók ugyanis csaknem 80 millió eurót igényeltek a kérelmeikben.

A megnövelt keret révén az irányító hatóság a kérelmek többségét jóváhagyhatja, így két éven belül Hollandiában is megvalósul egy energiahatékonysági fordulat az üvegházi termelésben. A támogatott célok között a LED-lámpák beszerelése, energiaernyő-rendszer, illetve egy hőközpontra való csatlakozás kiépítése szerepel. Magyarán a felhasznált villamos energia és gáz mennyiségét kívánják lényegesen csökkenteni.

Gyorsuló átállás

A holland agrárminiszter, Henk Staghouwer hangsúlyozta, hogy az uniós klímacélok egyébként is ebbe az irányba mozdították a holland kertészeteket, az átállási folyamatot a jelenlegi energiaválság csak felgyorsítja. A holland mezőgazdaságnak a helyi célok szerint már 2040-re el kell érnie a klímasemlegességet.

Ez is érdekelheti a témában: Egy négyzetméterről 35 kiló paradicsom.