fbpx

Betakarítás után a tavalyinál is magasabb gabonaárak jönnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 30.

Kukoricából és búzából az ókészleteket most 40-60 százalékkal magasabb áron lehet értékesíteni, mint egy évvel ezelőtt. A trend csökkenő, de erősen kétséges, hogy a betakarítás után visszatérhetünk-e akár a tavalyi árszintekre.

kukoricacső
Aranyló kukoricaszemek (fotó: Horizont Média)

Búza: szeptemberben is messze a 2021-es árszint felett

Az AKI legfrissebb gabonapiaci piaci jelentése szerint a búza világpiaci ára február 4. és március 14. között a különböző piacokon 87–135 dollárral nőtt. A legnagyobb mértékben Franciaországban és Németországban emelkedtek az árak, majd Románia és Bulgária, valamint az USA következett a sorban, mivel ezekben az országokban a kieső fekete-tengeri export miatt nagy a kereslet a terményre.

Most az USA-ban a chicagói tőzsdén a szeptemberi szállítású búza tonnáját 382 dollárért kötik, ez magyar pénzben 129,5 ezer forintnak felel meg a jelenlegi árfolyamon. Párizsban a szeptemberi szállítású búza 338 eurót, azaz 126 ezer forintot ér. Tavaly novemberben Magyarországon 78 ezer forintért cserélt gazdát a termény. Most a megmaradt ókészletet 100-110 ezer forintos áron lehet eladni, minőségtől függően. Ez az árszint az egy évvel korábbit 51-57 százalékkal haladja meg, pedig már az sem volt alacsony.

búza ára
Forrás: AKI

Kukorica: magas a novemberi ár

Mivel Ukrajna jelentős szereplő a globális kukoricapiacon, a termény világpiaci ára rekordmagasságokba emelkedett február 3. és március 10. között. A decemberi szállítású, új kukoricával Chicagóban most 260 dolláros tonnánkénti áron kereskednek, azaz 88 ezer forintnak megfelelő összegért cserél gazdát a termény. Párizsban a novemberi kukorica 289 eurót, azaz 108 ezer forintot ér. Magyarországon tavaly novemberben 88 ezer forintért lehetett értékesíteni a kukoricatételeket. Most a még raktáron lévő terményt 103 ezer forintért vásárolják, ez 44 százalékkal magasabb ár a tavalyinál.

Ez a grafikon azt érzékelteti, hogy a háború kitörése még a novemberi kukoricaárakra is drasztikus hatással volt.

kukorica tőzsdei jegyzései
Forrás: AKI

Hazai kilátások betakarítás utánra

Csökkennek a gabonaárak, de olyan extrém magasságokból indultak lefelé, hogy úgy tűnik, még a tavalyi magas árszint elérése sincs esély. A jelenlegi tőzsdei kötések azt sugallják, hogy – hacsak nem történik valami optimizmusra okot adó fordulat – a betakarítást követően a búza és a kukorica 50, illetve 20 százalékkal haladhatja meg a tavalyi rekordmagas árszintet Magyarországon. Hogy ez beteljesüljön, ahhoz az kell, hogy 

  1. ne változzanak sem a külpolitikai, sem a belpolitikai, sem az időjárási kilátások;
  2. ismét a párizsi árszint közelében alakuljon a belföldi termelői ár;
  3. a forint árfolyama ne javuljon érdemben.

Őszintén reméljük, hogy a politikai kockázatok hamarosan lecsengenek, és a forint is erősödni tud. Ellenkező esetben nagy bajban lesz az élelmiszeripar.