fbpx

Átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 18.

Idén a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű Zala megyében, 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként – olvasható a Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökének tájékoztatójában.

Aratás
A gabona betakarítása lezajlott (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Közel egy tonna a hiány hektáronként a tavalyihoz képest

2021-ben a zalai búzaföldeken hektáronként 6,4 tonna termést takarítottak be, ehhez képest az őszi búza átlaghozama a csapadékhiányos időjárás miatt csaknem egy tonnával maradt el ebben az évben.

Az őszi árpa 6 ezer hektárt meghaladó vetésterületéről hektáronként 5,65 tonna termés került a magtárakba. A hozam 0,9 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot. A 13 417 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése – az elmúlt évhez hasonlóan – 2,6 tonna volt.

A megyében a közel 50 ezer hektárnyi területen a gabona betakarítása rendben lezajlott, a tárolókapacitással sem volt gond.

Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül

A gazdálkodók az aratás végén elvégezték a tarlóhántásokat, ezzel megakadályozták a talajok további kiszáradását. Ugyanakkor a műtrágyázást, magágykészítést csak a megye déli-délnyugati részén tudják folytatni, ahol az elmúlt héten 10-20 mm csapadék esett.

„Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül, hiszen nem tudnak műtrágyázni, talajt előkészíteni és vetni a gazdák” – mutatott rá az extrém időjárás okozta problémára a megyei elnök.

Az aszály miatt a kukorica és a napraforgó termésátlaga alacsony lesz

A kukorica- és a napraforgótáblákon a várható termésátlagok tovább csökkentek. A közel 28 ezer hektáron termelt kukorica egy része teljesen elszáradt. A termés kényszerérett, nagy károk várhatók a szakember szerint.

A 9 ezer hektárt meghaladó napraforgó jobban bírja a szárazságot, de „a tányérok közepe üres lesz”, az olajos növény termését várhatóan szeptember elején takarítják be a gazdák – mondta Sabján Krisztián.

Forrás: MTI