fbpx

A termőföld 20 százaléka kiszáradt, a folyók tovább apadnak

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 14.

Az aszály következtében az ország kiszáradt termőterületeinek nagysága elérheti az egymillió hektárt, a hazai termőföld 20 százalékát – mondta Nagy István, agrárminiszter a kormányzati intézkedések ismertetése során.

Apadnak a folyók is, kisülnek a gyepek (fotó: Barna Bence)
A Dunánál is a part dagad, a víz apad

A kukorica az ország bizonyos területein megsemmisült

A búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány Közép-Magyarország és az Alföld jelentős részén megsemmisült, és már a dunántúli termést is fenyegeti a szárazság. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni.

A kevés csapadék miatt a folyók, tavak is folyamatosan apadnak, a héten már csak 89 centiméter a Duna a fővárosi vízmércénél. Ez még nem kritikus, de már rendkívül alacsony vízállásnak számít. Július második felében hat folyónál mértek rekordalacsony vízállást: a Zagyván Jászteleknél; az Ipolyon Nógrádszakálnál; a Szamoson Csengernél; a Sajón Felsőzsolcánál; a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén és a Tiszán Szolnoknál. Mindettől függetlenül most még az országos vízigények kielégíthetőek.

Az agrárium gyors és hatékony megsegítésére létrejött Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs az első ülését követően azonnali intézkedéscsomag bevezetését javasolta. Ezek között szerepel a hiteltörlesztési-moratórium lehetőségének biztosítása a rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára, a gyorsabbá és rugalmasabbá tett biztosítói kártérítési folyamat, a 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keret a tömegtakarmányokhoz, az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségeinek 1,4 milliárd forintos támogatása és a lehetőség, hogy a termelők újból benyújthassák kérelmeiket rendkívüli vízhasználati igényükre.

Fontos határidők, dátumok és egyéb számok

Azoknak, akik élni kívánnak a törlesztési moratórium lehetőségével, szeptember 15-ig kell nyilatkozniuk és szeptember 1-től kaphatnak fizetési haladékot egészen 2023. december 31. napjáig.

A biztosítói kártérítésekhez október 31-ig kell megtenni a kárbejelentést és a biztosítóknak 14 napon belül ki kell fizetniük az előleget. Előleg igénylésére jogosultak azok a kukorica- vagy napraforgó-termesztéssel foglalkozó gazdálkodók, akiknél az elszenvedett kár eléri a növénykultúránkénti 80 százalékos kárátlagot.

A szaktárca kidolgozta a koncepcióját annak a 3 milliárd forintos támogatásnak, amely a bajba jutott állattartóknak jelent segítséget a tömegtakarmányok szállítási költségeinek finanszírozásában. Hozzátette, a minisztérium tervezi a 400 milliárd forint nagyságrendű területalapú támogatások előlegfizetését is október közepétől.

Az őszi vetéshez a termőföldet alkalmassá kell tenni

Sok gazda úgy látja, hogy a jelenlegi kiszáradt terület nem alkalmas az őszi újravetéshez. A talajműveléshez meg kell találni a megfelelő technológiát, illetve a vetéshez azokat a fajtákat, melyek jobban bírják a csapadékhiányt és a hőstresszt.

A kormány jelentős erőfeszítéseket tett az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, létrejöttek az öntözési közösségek és több tízmilliárd forint értékben valósultak meg öntözési beruházások. Hozzátette, hogy eddig 45 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák öntözésfejlesztésre és még 70 milliárd forintot terveztek erre a célra.