fbpx

Személyre szabott AÖP-ajánlat az Agrárkamarától

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 22.

A gazdaságról nyilvántartott adatok alapján egy okos algoritmus 70 ezer gazdaságnak állította össze az optimális AÖP-palettát. Olyan környezeti szempontból jó gyakorlatokat javasol, amelyek könnyen beilleszthetők az adott gazdaság profiljába.

mezőgazdasági tábla
A kis táblaméret éppúgy opció lehet, mint a szántás elhagyása (fotó: Horizont Média)

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az agroökológiai program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni. A támogatás hatékony igénybevételéhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy 70 ezer gazdának e-mailben küld speciálisan a saját gazdaságára vonatkozó „zöldítési” javaslatot, azaz megnevezi, hogy mely vállalásokat célszerű tennie az AÖP-ben.

Az AÖP keretében évente, az egységes kérelmek benyújtásakor tehetik meg környezeti többletvállalásaikat a gazdálkodók. A kamarai kiajánlást egy állami adatbázisok (IIER és MePAR) alapján készült algoritmus határozta meg, és az adatok alapján illeszkedik az adott gazdaság környezeti profiljába. A javaslat csak a döntéshozatalban támogatja a gazdálkodót, akinek ÖKO vagy AKG támogatás birtokában, illetve a Natura 2000 hálózattal való érintettség esetén tovább kell gondolnia, hogy a javasolt vállalások mennyire illeszthetők a korábban vállalt többletteljesítményekhez, illetve kötelezettségekhez.

A kamara falugazdászai az idei évben is készséggel állnak a gazdák rendelkezésére a támogatási kérelmek beadásában, egyúttal segítik őket abban is, hogy az AÖP szempontjából a leghatékonyabb vállalások mellett döntsenek.

További információk a támogatásokról: www.nak.hu/kap-2023-2027

Lásd még a témában:

AÖP: itt vannak a példák és a mikrobiológiai készítmények

Agroökológiai vállalások és a döntés ára