fbpx

Ajaj, már olcsóbb az európai repceolaj, mint a pálmaolaj

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 22.

Míg a Covid alatt szárnyaltak a növényolajárak, most az ellenkezőjét látjuk: nagy a zuhanás. A száraz időjáráson és az ukrán exportlehetőségeken (beleértve a napraforgómagét) még sok múlhat.

repceolaj
Sok repce volt a piacon, és vetve is sok van Európában (forrás: mindbodygreen)

Betárolási hajszában a feldolgozók is

Március 16-án furcsa dolog történt: a Rotterdamból kifutó európai repceolaj olcsóbb volt (929,5 euró/t), mint az oda beérkező pálmaolaj (951 euró/t). Ilyesmire még nem volt példa, hiszen a négy fő növényolaj piacán – repce, napraforgó, szójabab és olajpálma – az utóbbi forog a legalacsonyabb áron, etalonként szolgálva a többinek.

Az elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy az EU olajütői időszakosan telítetté váltak, ugyanis a háború kitörését követően napraforgó-ellátási gondokra számítottak, és túlrendelték magukat az olcsón elérhető ukrán repcéből. Eközben sem a biodízelipar, sem az élelmiszeripar részéről nem tapasztalható nagyobb kereslet.

Bizonytalan jövő

„Nincs kereslet a repceolajra, és az EU idei repcetermésére vonatkozó előrejelzések is jók, bár a száraz viszonyok Francia- és Németországban még fordíthatnak ezen. A biodízelipar sem vásárol, mivel itt is nagyok a készletek” – írja a Mintec Analytics, ahol az elemzők szerint a repceolaj ára egy darabig még a pálmaolaj alatt maradhat.

A legutolsó termésbecslés szerint 19,32 millió tonna repcemag teremhet idén az EU-ban, ami az utóbbi 5 év legjobb eredménye lenne, de egyre kevésbé valószínű, hogy elérhető. Azt se feledjük, hogy az unió növényolajpiaca nagyon igényli az ukrán napraforgót is, de abból egész biztosan kevesebb lesz, mint tavaly. Továbbá a gabonafolyosó sorsa attól függ, hogy Moszkva megkapja-e a biztosítékait a mezőgazdasági termékek kereskedelmére. Ha nem, akkor már májusban, de legkésőbb júliusban bezárulhat a fekete-tengeri út az ukrán termények előtt.

Kapcsolódó írásunk: Repceimport: lóhalálban vásároltak az európai gyárak.