fbpx

Drónok az ültetvényben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 21.

A drónos adatgyűjtés nemcsak a tenyészidőszak során segíti a termelői döntéseket, de a termés pontos becslése révén a betakarítás, a tárolás és az értékesítés is könnyebben tervezhetővé válik.

drón ültetvény
10 hektár átvizsgálása 15 perc alatt (forrás: outfield.xyz)

Döntéstámogatás adatokkal

„Nemsokára kaptárszerűen elhelyezett drónrajok fognak kirepülni a földekre, hogy elvégezzék a rájuk kiszabott feladatot. Az olyan cégek, mint a DJI, az American Robotics és a Skydio, már tesztelik ezeket” – mondja Oli Hilbourne, az Outfield társalapítója. A kifejezetten ültetvényekre szakosodott amerikai drónos cég szerint a légi adatgyűjtésnek és -feldolgozásnak számos praktikus előnye van.

Az Outfield technológia egyenként megmondja a fákról, hogy méretük és tápanyag-ellátottságuk lapaján nem túlterheltek-e, vagy éppen nem teljesítenek-e az elvárhatónál gyengébben. Ez például segít a termésritkítás megtervezésében. A gyengébben vagy erősebben növekvő fák környezetében módosítani lehet a tápanyag-kijuttatást, és kisebb költséggel érhető jobb homogenitás az állományban. Rendszerük nemcsak a tenyészidőszak során segíti a termelői döntéseket, de a termés pontos becslése révén a betakarítás, a tárolás és az értékesítés is könnyebben tervezhetővé válik – mutat rá Oli Hilbourne.

Gyors, pontos, takarékos

A drónok önállóan repülik végig az útvonalukat, de egy embernek még „előírt módon” figyelemmel kell kísérnie a folyamatot. Pedig az elkészített repülési terv birtokában már csak a startgombot kell megnyomnia. Hilbourne szerint a földi felméréshez képest drónnal nagyjából 20-szor gyorsabban juthatunk hozzá a szükséges állományadatokhoz, nem beszélve az adatok pontosságáról. Egy tízhektáros gyümölcsös felmérése mindössze 15 percet vesz igénybe.

A termelőknek különösen a virágzás idején és betakarítás előtt van szükségük a terméssel kapcsolatos adatokra. Ezek birtokában precízebben tervezhető a munka, ami jellemzően anyag- és/vagy élőmunka-megtakarítással jár – legyen ez műtrágya-kijuttatás, termésritkítás vagy a betakarítás megszervezése. „A drón nem véd az éghajlatváltozás hatásai ellen, de elláthatja a termelőket a kockázatokkal szembeni védekezéshez szükséges információkkal” – teszi hozzá az amerikai technológia forgalmazója.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A hatékony mezőgazdasági monitoring négy éllovasa.