fbpx

Közel félmillió tonna kukorica futott ki az ukrán kikötőkből

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 18.

Két hét alatt mintegy félmillió tonna termény hagyta el az ukrán kikötőket, ami egyelőre gyengébb teljesítmény, mint az alternatív útvonalaké, de ez még csak a tapogatódzás időszaka.

ukrán gabonahajó
Ukrán gabonahajót kísér a török „testőrség” a Fekete-tengeren (forrás: ukranews.com)

Tesztfázisban főként kukorica jön

Augusztus 1. és 15. között 21 hajó hagyta el az ukrán kikötőket, további 15 hajó pedig beléphetett Ukrajna kikötőibe. Több mint 560 ezer tonna mezőgazdasági termék lépett ki a gabonafolyosón keresztül. Ezek összesen 451,5 ezer tonna kukoricát, 50,3 ezer tonna napraforgódarát, 41,6 ezer tonna búzát, 11 ezer tonna szóját, 6 ezer tonna napraforgóolajat és közel 3 ezer tonna napraforgómagot szállítottak – közölte az Ukrinform.

A gabonafolyosó három kikötője között így oszlott meg a forgalom: 11 hajó Odeszából, 6 Csornomorszkból és 4 Pivdennyiből indult el. Az első a két hét még csak az oroszokkal kötött megállapodás működőképességét tesztelte. A három kikötő az említett mennyiségnél négyszer nagyobb rakodási kapacitással rendelkezik, amit gyors ütemben el szeretnének érni az ukránok.

Negyede futott be Törökországba

A rakományok 26%-át Törökországba, 22%-át Iránba, újabb 22%-át Dél-Koreába, 8%-át Kínába, 6%-át Írországba, 5%-át Olaszországba, 4%-át Dzsibutiba, 2%-át Romániába szállították. 5%-nyi rakomány rendeltetési helye ismeretlen.

Itt írtunk legutóbb a témáról: Megnyílt a gabonafolyosó, jön az orosz kálium és búza.