fbpx

Az őszi gyomkikapcsolás kulcskérdés a vízért folytatott versenyben

Írta: MezőHír-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 10. -Hirdetés

Az őszi gyomirtás jelentősége a kalászosokban újra fontos technológiai elemmé kezd válni. Az őszi gyomirtás az ország számos területén már így is fontos, és az elmúlt évek gyomviszonyváltozásai indokolttá is teszik ennek a műveletnek az elvégzését. Általánosan elmondhatjuk, hogy ott, ahol kipróbálták, és jó tapasztalatokat szereztek, nem fordulnak vissza…

Box-R Pack logo

Miért érdemes/javasolt ősszel gyomirtani a kalászosokat?

A jelenlegi időjárási szélsőségek miatt már nemcsak a tápanyagokért, hanem sajnos a vízért is versenyezniük kell a kultúrnövényeknek a gyomokkal. Egyre korábban és alacsonyabb csíraszámmal vetünk. Az új talajművelési és más technológiák előretörése okán a gyomviszonyok is megváltoztak az utóbbi pár évben. Például az egyszikűek felszaporodása soha nem látott mértéket kezd ölteni, illetve az egyéb gyomokkal konkuráló kalászosállomány nem tud megfelelően fejlődni, tehát már az ősszel determináljuk a rossz tavaszi kezdetet.

Az egyszikűekről: a kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül; az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, a forgatás nélküli művelés, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtószer-érzékenysége új kihívást jelent a gyomirtás tervezésében. A szőnyeggyomokról: a jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek, mint a tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronikafélék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, és ezek erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, az állomány fogékonyabbá válik a betegségekre, a gyomok csökkentik a termést.

Mit nyerünk, ha ősszel gyomirtjuk a kalászosokat?

– Korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön ki a télből az állomány, ezáltal a stresszt jobban tűri.

– Tavaszi munkacsúcs, elsodródás, érzékeny szomszédos kultúra, például napraforgó-totoxicitás, körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése.

– Rezisztencia-megelőzés.

– Valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz.

– Termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek pár tonna termést.

Gyomirtott őszi kalászos
A korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődést, jobb bokrosodást, biztonságosabb áttelelést jelent

Mire van szükségünk?

Kell egy olyan gyomirtó készítmény, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új, még nem nagy területen használt hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását; ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegség-ellenállósága, nagyobb a termés.

Mi a Syngenta megoldása?

A Syngenta őszi kalászos gyomirtó szer csomagja, a Box-R Pack pontosan megfelelő erre a feladatra.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15 l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, nincs utóvetemény-korlátozás, ezáltal jól kezelhető a vetésváltás.

Őszibúza- és ősziárpa-kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer +50 g/ha Alliance.

Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit, érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

A Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, a készítmény, kedvező hektárköltségével, gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába.

SZERZŐ: TÓTH CSANTAVÉRI SZILVIA FEJLESZTŐMÉRNÖK • SYNGENTA KFT.

Syngenta