fbpx

Iszonyúan importfüggők, már a 2022. évi termést keresik

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 26.

Még sosem volt ilyen magas a külföldi repce aránya a német feldolgozók alapanyagában, mint a tavalyi betakarítás óta. Mindez annak ellenére, hogy 2020-ban több repce termett, mint 2019-ben. Idén még nagyobb lehet a termés, de kérdés, hogy ez mennyit változtat a helyzeten. A gyártók már most előszerződnének a 2022. évi mennyiségre.

 

repcebecok
Idejekorán lekötnék a kelet-európai mennyiséget (fotó: Horizont Média)

 

A külföldi termésre alapoznak

A 2020/21-es termés év első felében a német növényolajgyártók mintegy 4,8 millió tonna repcét dolgoztak fel, 5 százalékkal többet, mint a megelőző évben, egyúttal ez az utóbbi négy év legnagyobb feldolgozási volumene is. Csakhogy évről évre egyre kevesebb belföldi termésű repcével dolgoznak, az import aránya már az alapanyagmennyiség kétharmadát teszi ki. Ilyen rossz importarányt még soha nem tapasztaltak, mint a folyó gazdasági évben. Utoljára 2016/17-ben volt egyensúlyban az olajmag hazai és importból származó részaránya, azelőtt pedig a belföldi termés dominálta a gyárakba érkező alapanyagot.

 

repce importaranya Nemetorszag

 

Több terméssel is nagyobb importarány?

A helyzet paradoxonnak tűnik, mivel Németország 2020-as, mintegy 3,5 millió tonnás repcetermése nagyobb volt, mint az előző évi 2,8 millió tonna. Az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) szerint a számok azt mutatják, hogy a gyárak beszerzési döntéseit az árak mozgatják, vagyis a külföldi ajánlatok kedvezőbbek voltak, mint a belföldi repcéért kért összeg. Az olaj- és fehérjenövény-termesztők szövetsége, az UFOP aggodalmát fejezi ki a német feldolgozóipar magas importfüggősége miatt, mivel ez nagyon megnöveli az ellátási kockázatokat. A legtöbb repce Ukrajnából és a kelet-európai országokból érkezik Németországba, márpedig ez a régió érzékenyebben reagál az időjárási szélsőségekre, mint a német termelés. Az UFOP ezért azt javasolta, hogy a feldolgozók, illetve kereskedők már most előszerződésekkel biztosítsák be maguknak a 2022. évi alapanyagmennyiséget.

 

Lásd még kapcsolódó cikkünket: 17 százalékot drágult az új repce, de nagy az árkockázat.