fbpx

Drága a műtrágya, de van mozgástér a spórolásra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 26.

Hat pontban foglalható össze a bevételeket és kiadásokat számolgató amerikai szakemberek véleménye a mostani inputpiaci helyzetről. Szerintük még van mozgástér a spórolásra. De még fontosabb, hogy legközelebb bölcsebben vásároljunk.

 

mutragyazas
Az alaptrágyán inkább lehet spórolni, mint a fejtrágyán (fotó: Horizont Média)

 

Azok, akik a gabonát magas áron eladják, de nem biztosítják be maguknak a műtrágyát ugyanekkor, nem gazdák, hanem spekulánsok – vélekedik a SuccessfulFarming által megkérdezett amerikai elemző, aki szerint már akkor meg kellett volna venni az idei tápanyagot, amikor a magas gabonaárak ezt lehetővé tették. A Minnesotai Egyetem tápanyag-gazdálkodási szakemberének azonban van néhány tippje a megváltozott piaci helyzetre is:

  1. Először is ne vegye vissza a nitrogén mennyiségét a költségcsökkentés jegyében. A nitrogén biztosítja a növények tömegnövekedésének és terméshozamának alapját, ez a tápelem van a legnagyobb hatással a termelés eredményére. A foszforral és a káliummal könnyebben takarékoskodhatunk, mint a nitrogénnel és a kénnel, amelyek a növények fehérjeszintézisében nagy mennyiségben használt alapkövek.
  2. Ha olyan makro- és mezoelemeket fog vissza, mint az N, P, K, S, akkor kétszer is gondolja át, hogy van-e értelme mikroelemeket kiadni, hiszen akkor ezek sem térülnek meg. Ha a pénzügyi helyzet olyan súlyos, hogy választania kell, makro- vagy mikroelemekre költ-e hektáronként 5 dollárt (1500 forintot), akkor fordítsa ezt a pénzt a legfontosabb tápelemekre.
  3. A foszfor és a kálium esetében hagyatkozzon a talajvizsgálati eredményekre. Az amerikai kutatások azt bizonyítják, hogy rövid távon 40 százalékkal kevesebb foszfor és kálium kiadása még nem befolyásolja hátrányosan a terméshozamot. Hosszabb távon természetesen kiürül a talaj tápanyagkészlete, de műtrágyát csak oda tegyünk, ahol a talajvizsgálat szerint ez hasznosulni is fog. A kivitt tápanyaggal akkor tudunk a leginkább takarékoskodni, ha akár minden évben végeztetünk talajvizsgálatot.
  4. Ha ősszel a foszforfeltöltés MAP-pal vagy DAP-pal történt, akkor kissé visszavehető a tavaszi nitrogénadag. Mindig a már kivitt hatóanyag-mennyiséggel számoljon, ne a kivitt mázsákkal!
  5. Szoros piaci helyzetben fokozottan ügyeljen a kiadások és a várható bevételek arányára. A magasan lekötött terményár egy dolog, a másik oldalon az inputárak is elszállhatnak. Magas terményár mellett okos dolog az inputokat is előre leszerződni.
  6. A kereskedő nem a gazda ellensége, hanem partnere. Gyakran sokkal pontosabb piaci információk birtokában van, mint maga a termelő, akitől a sorsa függ. Ha odaszól, hogy áremelés lesz, vásárolni kell, akkor az be is következik.

 

A témában ez a cikk is érdekelheti: Véget ért a jó világ: meglódult a növényvédők ára is.