fbpx

Észszerűbb gazdálkodás nyereségesebben

Írta: MezőHír-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 07. -Hirdetés

Mindenki érzi, hogy az inputanyagok mennyire drágulnak. Látjuk azt is, hogy a csapadék mennyire szélsőséges. Egy fél ország szenved az aszálytól. Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Esőt egyelőre nem tudunk fakasztani. Több éven keresztül lassan tartalékot kell képezni, hogy az esetleges extrém időjárások okozta terméskiesések ne kényszerítsék térdre a gazdálkodókat.

Focus 6 TD
Focus 6 TD TurboEdge – tökéletes repcevetés nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított felületen

Ezért figyelj a visszatömörítésre!

Át kell gondolni a talajművelést. Ha mindenáron felszántjuk és porrá műveljük a talajokat azért, mert a szemünknek így jó – ezeket a földeket az aszály sokkal jobban fogja érinteni. Egy egész régiónak kellene szemléletet váltania.

A nagy szárazságokban elvégzett intenzív talajmunka következménye, hogy amikor csapadék jön, az aprómorzsás talajszerkezetet lemossa a művelési mélység aljáig. Miért? – A nagy szárazságban művelt talajt a talajművelő eszköz nem tudja légmentesen visszatömöríteni, így a rögök között nagyon nagy lesz a hézag, ahol az aprószemcsék lemosódnak.

Máris kialakítottunk egy záróréteget, amin nehezen fog tudni közlekedni a víz, úgy lefele, mint felfele. A csapadék, ami majd hullik, nem tud lejutni a mélyebb rétegekbe, a felső 20-30 cm feltelik, sokáig vizesebb marad, és a munkagépek, amikkel rájövünk, még jobban összenyomják, tömörítik.

Cultro 9 TC
Ultrasekély tarlóhántás – annyira bolygassuk a talajt, hogy minőségi vetést tudjunk végezni

A kombájnnal kezdődik…

Hogyan kezdjünk hozzá a helyesebbnek tűnő talajművelésnek? Első és legfontosabb a kombájn. Mindig arra törekedjünk, hogy alacsony tarlót és jól összeszecskázott szalmát hagyjunk magunk mögött! A tarlóhántást minél sekélyebben végezzük el! Fő cél a kihullott magvak bekeverése és a kapillaritás megszüntetése, valamint a talajfelszín takarása legyen!

Az ultrasekély tarlóhántást rövidtárcsával, sekélyre állított szántóföldi kultivátorral, dupla késhengerrel stb. lehet elvégezni. Ezután csak annyira bolygassuk a talajt, hogy minőségi vetést tudjunk végezni! A mélyművelésnél nem kell mindig felforgatni a földet! Elég csak szűk kapaosztással lazítani! A műtrágya kijuttatása egy másik sarkalatos kérdés. A kijuttatott mennyiség mekkora arányban fog hasznosulni? Hova kerül, mikor tudják a növények felvenni? Az őszi alapműtrágyázást a Focus vetőgéppel úgy lehet megvalósítani, hogy akár 25 cm talajlazítást is el tudunk végezni a vetéssel egy menetben. A Focus kapák mögött a műtrágyát két horizontba tudjuk kijuttatni, a művelési mélység aljára, és sekélyen10-15 cm-ben. A karós gyökerű vagy gyérsoros növényeket úgy is tudjuk vetni, hogy a kapák nyomába kerülnek, így a karógyökér ellenállásmentesen tud fejlődni. A műtrágyából a táplálékot pedig folyamatosan kapja. Az ezzel a technológiával termesztett növények az extrém időjárási körülmények mellett tovább élnek, és nagyobb termésre képesek. A műtrágya depóba való lehelyezése a felvehető képességen is nagyban javít!

Focus 3 TD
Focus 3 TD – a kisgazdák számára is egy tökéletes megoldás lehet

Lazítás, trágyázás, vetés egyszerre

A Focus és Maestro kombinációval kétféle makroműtrágyát tudunk kijuttatni, a kapák mögé és a szemenkénti vetőgép műtrágyacsoroszlyáján, ezenfelül mikroműtrágyát vagy talajfertőtlenítőt a vetőbarázdába.

A sűrűsoros vetésnél ugyancsak a kapákon keresztül, valamint akár a mag mellé is lehet műtrágyát kijuttatni. A Focus technológia kevesebb talajművelést igényel, nagyobb mennyiségű szármaradvány is a föld felszínén maradhat, és ezek mellett is biztonságos a kelés. Az apró magvak számára a laza talajokon egy sekély, 8-10 cm rövidtárcsás talajművelés is elégséges lehet, a kötöttebb talajokon egy 10-20 cm közötti kultivátoros talajművelés szükséges.

A Focus egy olyan StripTill technológia, ahol a talajművelést és műtrágyázást néhány pillanat múlva követi a vetés. Különböző kapaválasztásokkal el tudjuk érni azt, hogy pl. a szárazabb körülmények esetén a mélyből nedves talajt hozzunk fel (LD kapa), így biztosítjuk a csírázást, vagy ha erre nincs szükség, akkor az ULD kapával csak lazítunk. A Focus egy olyan intelligens vetőgép, amellyel a 20-25 cm-es talajlazítást, műtrágyázást és vetést egy menetben tudjuk elvégezni!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302

Horsch