fbpx

Óriási zuhé jön a Dunántúlon – Tető alatt van már a búza?

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 24.

A Mezőhír itt írt legutóbb az ország keleti és nyugati felét jellemző, 90 napos csapadékeltérésről és ennek hatásáról a búzatermésre. Holnap a nyugati országfél kap nagy esőt. Az agrometeorológusok így látják a növények országos állapotát.

 

 

Helyrejött a kukorica

A szántókon még zajlik az aratás, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális. A keleti országrészben a gyakori csapadék miatt többfelé nehezen haladnak, miközben a gabona minősége romlik.

A kapásnövények közül a napraforgó és a kukorica is virágzik. A kukorica ott, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, gyönyörűen fejlődött, helyenként a két és fél métert is meghaladja az állományok magassága, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Viszont a Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a nyári növények fejlődéséhez.

A kukoricatermesztésben használatos, 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 780 és 900 foknap között van az országban. Az alacsonyabb értékek az északi és a nyugati országrészekben, míg a magasabbak a déli, délkeleti tájakon figyelhetők meg. A sokéves átlaghoz képest elég változatos a kép. Az ország nagy részén nem jellemző számottevő hőösszeg-eltérés, de a déli országrészben helyenként a 30 foknapot is meghaladja a pozitív anomália. A vegetációs időszak korábbi időszakában mutatkozott hiány mostanra eltűnt, mindez pedig azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a szokásos időben következnek be.

 

Ilyen idő várható

Ma számítani lehet záporokra, zivatarokra, melyekből néhol nagyobb mennyiség is hullhat, de emellett az ország nagy részén jellemzően napos, gomolyfelhős idő várható mérsékelt széllel. Péntek este délnyugat felől éri el hazánkat egy kiterjedt csapadékzóna, így szombaton nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és sokfelé kell esőre, záporokra, zivatarokra számítani. Ezúttal a Dunántúlon valószínű nagyobb mennyiségű, többfelé akár 30 mm-t is meghaladó csapadék. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, vasárnap és hétfőn főként keleten, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, majd kedden és szerdán a jelenlegi számítások szerint száraz idő valószínű. A hőmérséklet a legmelegebb órákban jellemzően 25 és 30 fok között alakul.