fbpx

Itt vannak a referenciaadatok a kárenyhítéshez

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 30.

Az idén bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet 2021. november 30-ig lehet benyújtani akkor, ha a kárbejelentés időben megtörtént. Az országos referenciaadatok már rendelkezésre állnak.

 

kukorica Bács-Kiskun megye
Bács-Kiskunban már nyáron eldőlt, hogy mit aratnak… (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Már csak az őszi fagy bejelentésére van mód

A kárbejelentést téli fagy esetén legkésőbb tárgyév április 15-ig, tavaszi fagy esetén legkésőbb tárgyév május 31-ig, őszi fagy esetén szeptember 1-jét követően legkésőbb november 30-ig, aszály esetén tárgyév április 1-jétől szeptember 30-ig kell megtenni (lásd a jogszabályt itt). Őszi fagy leginkább az almatermelőket érintheti idén.

 

A kérelem benyújtása

A károsult termelők 2021-ban is elektronikus úton tudják majd benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november elejétől a hónap végéig a Magyar Államkincstár felületén, ami ide kattintva érhető el.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett az ársávot is megadták, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával, illetve termeltetési szerződéssel igazolt ár is használható. Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2016-2020. évi refrenciaárak és átlaghozam-adatok használhatóak fel.

A referencia-időszak közzétett referenciaárait és átlaghozam-adatait az Agrárminisztérium adott esetben felülvizsgálhatja. A felülvizsgált és ennek keretében módosult referenciaadatok csak a tárgyévi kárenyhítő juttatás szempontjából relevánsak.

 

Aki nagy csúszásban van a betakarítással

Ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje november 30-ig nem haladja meg az 50%-ot, akkor a 2021. évi átlaghozam-adatokat is használhatja, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek. Amennyiben ennél jobb a készültség, akkor a már betakarított területek termésmennyiségének és a betakarított terület nagyságának hányadosát kell alapul venni.

 

A kiesett bevétel 80%-át fizetik

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia-hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik mezőgazdasági biztosítással. Ha nincs biztosítva a terület, akkor a termelő csak a neki járó kárenyhítő juttatás felére jogosult.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2022. március végéig születik döntés, és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.