fbpx

Több paradicsomot is elbírna a hazai élelmiszer-feldolgozás

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 30.

Az ipari paradicsom lehet az egyike azoknak a szántóföldi növényeknek, amelyek hosszú távon is versenyképes jövedelmezőséget biztosíthatnak a mezőgazdasági termelőknek, mivel kiszámítható felvásárlási háttérrel rendelkezik.

 

Ipari paradicsom betakarítása
Megvolt a paradicsomszüret, már a feldolgozási időszak is lezárult (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A feldolgozási szezon lezárultával megvonható az ipari paradicsom termesztésének idei mérlege

Az elmúlt évek során folyamatos növekedett a terület: idén már 1450 hektárról takarítottak be 115 ezer tonna ipari paradicsomot hazánkban. Ettől a mennyiségtől jóval többet is fel tudnának vásárolni a hazai élelmiszer-feldolgozók.

A magyar termesztőknek jó hír, hogy tartósan emelkedik a világ paradicsomfogyasztása, amit tovább erősítenek az egészségtudatos étkezési trendek. Ebből fakadóan a paradicsomalapú élelmiszerek alapanyaga iránt folyamatosan bővülő globális kereslettel lehet számolni.

Magyarországon az idei 115 ezer tonnás termésnek több mint 70 százalékát – a legnagyobb hazai feldolgozó – a kecskeméti Univer Product Zrt. vásárolta fel. Az ipari paradicsomból elsősorban sűrített paradicsomot készítenek a kecskeméti üzemben.

A hektáronkénti hozam évek óta 80-90 tonna között mozog, ami még fokozható a minőség romlása nélkül. A felvásárlási árak az elmúlt időszakban évről-évre emelkedtek, 2020-hoz képest az idén 13 százalékos volt a növekedés – vonta meg az idei év mérlegét Ágoston Béla, az Univer Product nyersanyag beszerzési igazgatója.

 

A felvásárlási árakat már ősszel megtudják a termelők

Az Univer célja, hogy a szezont megelőző év őszén meghatározza a felvásárlási árakat, melyeket az világpiaci változások tavaszig korrigálhatnak. A felvásárlási árakat tehát optimális esetben már ősszel, de legkésőbb a tavaszi szezonkezdet előtt megtudják a termelők, ami biztonságot jelent számukra.

A termelést az elmúlt években folyamatosan bővülő fajtaválaszték, technológiai fejlesztések, valamint a precíziós gazdálkodás legújabb módszereinek (előrejelzésre alapozott növényvédelem és öntözés, talajvizsgálatokra alapozott differenciált tápanyagkijuttatás) alkalmazása jellemezte.

Ennek is köszönhetően más szabadföldi zöldségekhez képest (például zöldborsó, csemege kukorica) az ipari paradicsom termesztése stabil és versenyképes jövedelmezőségű maradt. Mindezek alapján a környezet- és klímaváltozás nyertese lehet ez a szántóföldi növény, hiszen öntözéssel egyaránt jövedelmezően termeszthető Magyarországon a jobb minőségű és a homoktalajokon. Növényvédelme pedig az uniós környezetvédelmi törekvések mellet is megoldott, hatékony, kidolgozott technológiák vannak erre.

 

Ipari paradicsom
Az ipari paradicsom termesztése stabil és versenyképes jövedelmezőségű
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Jellemző a termelés mindenoldalú támogatása

Az Univer Product Zrt. piaci lehetőségei és feldolgozó kapacitása alapján az idei több mint 80 ezer tonnánál sokkal nagyobb mennyiségű ipari paradicsom felvásárlására is kész, ami jó lehetőséget kínál azoknak a termelőknek, akik magas jövedelmezőségű, hosszú távon is stabil felvásárlású növényt akarnak termeszteni – mondta a cég beszerzési igazgatója.

Az Univer az ipari paradicsom termesztésébe kezdők számára sok év tapasztalatával kidolgozott szakmai-pénzügyi rendszert kínál. Ebbe beletartozik a pontos, határidőre fizetés; a folyamatos szaktanácsadás; a fajtaválasztásban, palántázásban, betakarításban való segítség; a termés feldolgozóüzembe szállítása.

 

Ipari paradicsom betakarítása (Videó: Horizont Média)

 

Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezető igazgatója

Az Univer termeltetési programjába bárki bekapcsolódhat, akinek 10 hektárnál nagyobb öntözhető területe van Kecskeméttől maximum 100 kilométerre. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a partner legyen nyitott az új módszerek, ismeretek folyamatos megismerésére, és a termesztésbe való beépítésére.

Az ipari paradicsom a szántóföldi növénytermesztés tudásintenzív ága, ahol a magasabb jövedelmezőséget szakértelemmel és az állomány tenyészidőszak alatti folyamatos gondozásával, ellenőrzésével lehet elérni.

 

Forrás: KNK PR&Média, Sajtóközlemény