fbpx

Több a napraforgó, de nem elég

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 06.

Az orosz-ukrán háború következményeit ellensúlyozva a németországi mezőgazdasági termelők lényegesen több napraforgót vetettek az idén. Ennek ellenére még mindig kevés, a német kereslet jóval nagyobb, mint a belföldi termelés. Ráadásul a gazdák sem jártak olyan jól, mint gondolták: magasak a termelési költségek; a termék világpiaci ára erősen hullámzik.

Napraforgó
Mezőgazdaság (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Több mint kétszeresére nőtt a termesztési terület

Az idén több mint kétszeresére nőtt a napraforgó vetési területe: 85 300 hektár az előző évi 38 300 hektárhoz képest (Német Szövetségi Statisztikai Hivatal). Ez 122 százalékos növekedést jelent.

Ez azonban még mindig kevés, a napraforgóolaj iránti német keresletének csak kis részét tudja fedezni hazai termelés. Németország az unióban kistermelőnek számít ezen a területen közel 0,5 százalékos részesedésével. Ennek egyik oka, hogy a német földek nem pont a napraforgó termesztéshez ideálisak.

A napraforgó nem biztos siker

A gazdák vetéskor jó árakat reméltek napraforgóért, tavaly 250 euró körül mozgott a termelői ár tonnánként, idén több mint 500 euróra számíthatnak.

Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az inputárak megugrottak, ennek következményében a termelői költségek duplájára nőttek.

A termés sem lett mindenhol annyi, amennyire számítottak a gazdák, hiszen egyes régiókban a napraforgó is jelentős károkat szenvedett a nyári aszály miatt, mely nálunk is negatívan befolyásolta a mezőgazdasági termelést.

Hazánkban is negatív csúcsokat fognak dönteni egyes megyék a napraforgó betakarításakor.

Forrás: agrarheute