fbpx

A járvány ellenére jelentősen növelte forgalmát a Krone

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 29.

A világjárvány dacára az ismert mezőgépgyártó 2,2 milliárd euróra növelte árbevételét 2021-ben, miközben csak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések 10 millió eurós ráfordítást jelentettek a cég életében.

Krone-csoport
A Krone-csoport 2,2 milliárd euróra növelte forgalmát (fotó: Krone)

Hatalmas kiadásokkal jár a járvány kezelése

A koronavírus kitörése óta a Krone-csoport 25 oltási kampányt hajtott végre a vállalat különböző telephelyein; több mint 8300 adag vakcinát használtak fel. Az oltóanyagok mintegy 50 százalékát a vállalat alkalmazottai kapták, a másik 50 százalékot a családtagok beoltására fordították, vagy a szomszédos cégek alkalmazottai részére bocsátották rendelkezésre.

„Ha csak az anyagköltségeket számoljuk, pl. a rendszeres gyorsteszteket, maszkokat, fertőtlenítőszereket, az oltóállomások kialakítását stb., akkor ezek a tételek önmagukban körülbelül 2 millió eurót jelentenek. Ehhez jönnek még természetesen a személyi költségek, amelyek a járvánnyal kapcsolatos szervezési és megelőzési tevékenységek, a karantén miatti átütemezés vagy a termelés leállása okozta kiesések. Összességében a koronavírus az elmúlt 22 hónapban közel 10 millió euró kiadást okozott a Krone-csoportnak. Ezt szem előtt tartva különösen hálásak vagyunk az egyértelműen sikeres pénzügyi évért” – mondta Bernard Krone, a Bernard Krone Holding SE & Co. KG felügyelőbizottságának elnöke.

Minden szegmensben erősödni tudott A változatlanul nehéz piaci környezet ellenére a Krone-csoport a 2020/2021-es pénzügyi évben (augusztus elsejétől augusztus elsejéig) 2,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami meghaladja az előző évi szintet (mintegy 1,9 milliárd euró). Az értékesítés exporthányada 75 százalék, a

forgalom 25 százaléka Németországból származott. A haszongépjárművek üzletágban a vállalat 1374 millió euró forgalmat ért el, ez 17,8%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest (1166,2 millió euró). A Krone a mezőgazdasági gépek szegmensben is újra növekedni tudott: a 11,1%-os forgalomnövekedésnek köszönhetően az árbevétel elérte a 813,5 millió euró értéket (előző évben 731,9 millió euró).

A 2020/2021-es pénzügyi évben a konszern adózás előtti eredménye 42 millió euróról 95,9 millió euróra emelkedett. A konszern adózás előtti árbevétel-arányos jövedelmezősége 4,4% (előző évben 2,2%) volt.

Az elmúlt pénzügyi évben a Krone-csoport összesen 5438 főt (előző évben 5375 főt) foglalkoztatott több mint 15 országban (hazai képviseletét itt találja). Ebből a mezőgazdasági gépgyártás területén 2195 főt alkalmaz (előző évben 2163).

Bernard Krone
Bernard Krone, a Krone Holding Felügyelő Bizottságának elnöke (fotó: Krone)

Nincs megállás: újabb gépek és szolgáltatások

Az elmúlt pénzügyi évben a Krone ismét jelentős összegeket fektetett be a kutatás/fejlesztés területén, és mindkét üzletágban bővítette portfólióját. A mezőgazdasági gépgyártás szektorban például bemutatták az új GX univerzális szállítókocsit, valamint az Easy Wrap 165T vontatott bálacsomagolót és további új, egyrotoros rendképzőket. A haszongépjárművek szegmensben a Krone a két cserélhető felépítmény szállítására szolgáló, moduláris felépítésű Swap Liner modellt, új konténeralvázakat, az optimalizált Cool Liner modellt, a cserélhető felépítmények új, 4.0 generációját és az elektromos Krone eTrailer első prototípusát mutatta be.

A Krone emellett bővítette a gépekhez és pótkocsikhoz kapcsolódó digitális szolgáltatásainak kínálatát, amelyeket az ügyfelek igény szerint lehívhatnak. A mezőgazdasági gépgyártás szektorban például ide tartozik a mykrone.green ügyfélkapu folyamatos bővítése. A haszongépjárművek szegmensében a Krone a szervizterületre összpontosított, és saját alkatrészmárkája, a „Krone Trusted” mellett az új „Krone 360° Trailer Service” szolgáltatást is bemutatta.

Bernard Krone köszönetét fejezte ki az eredményekért a Krone-csapatoknak. Továbbá bizakodását fejezte ki az idei évi növekedéssel kapcsolatban, mivel „a koronavírus időszaka azt is egyértelműen megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a szállítás egyszerűen nélkülözhetetlen egy működő társadalom számára.”

Összeállította: Gönczi Krisztina